Uppsala universitet deltar i evenemang i samband med världsmöte i Davos

16 januari 2018

Den 24 januari deltar Uppsala universitet i ”The Swedish Lunch” – ett evenemang som arrangeras i samband med den stora årliga internationella konferensen World Economic Forum (WEF) i Davos i Schweiz, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. En av talarna vid lunchen är uppsalaforskaren Maria Strömme, professor i nanoteknologi.

Vid WEF i Davos träffas företagsledare, politiker och forskare för att diskutera världsaktuella frågor vid något som kan liknas vid en gigantisk global version av Almedalen.

Lunch som ska inspirera
I samband med WEF-mötet arrangeras också ett mindre evenemang som kallas ”The Swedish Lunch” med cirka 300 internationella deltagare. Det skapades för några år sedan av de två svenska tvillingbröderna och entreprenörerna Marcus och Alexander Widegren. Marcus är alumn från Uppsala universitet, där han bland annat har läst ekonomisk historia.

Syftet med lunchmötet är att samla ledare, forskare och innovatörer för att dela erfarenheter och sprida inspiration inom forskning och innovation. Fokus för 2018 års möte är att diskutera vad som skapar ”den fjärde industrirevolutionen”.  

Nanoteknologi på agendan

Maria Strömme, professor i nanoteknologi

Till detta möte har Uppsala universitets Maria Strömme, professor i nanoteknologi, blivit inbjuden som en av talarna. Hon kommer att berätta om forskningen inom funktionella material och nanoteknologi och dess möjligheter. Hon deltar också i en panel om frågor kring teknik och innovation med Maria Rankka vid Stockholms Handelskammare som moderator.

Övriga talare är bland annat miljöaktivisten och entreprenören Bojan Slat vid det holländska företaget ”The Ocean Cleanup”, som arbetar för att motverka plastföroreningarna i världshaven och Lars Hamberg från det stockholmsbaserade företaget Gavagai AB som utvecklar teknik för att analysera dataflöden av text på webben och i sociala medier.

Vid mötet deltar också Uppsala universitets prorektor Anders Malmberg och universitetsdirektör Katarina Bjelke samt Thomas Fredengren vid universitetsförvaltningen.

– Det här evenemanget ger oss ett bra tillfälle att visa upp en del av den spännande, gränsöverskridande forskningen om nya smarta material som bedrivs vid Uppsala universitet. Det ger oss också möjlighet att knyta värdefulla internationella kontakter och bygga relationer med viktiga aktörer inom näringsliv och politik. Det är sånt som på sikt har stor betydelse för både Sveriges och Uppsala universitets utveckling, säger prorektor Anders Malmberg.

Läs mer:

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev




Senast uppdaterad: 2022-12-22