Forskarprofiler
Här presenterar vi några av Uppsala universitets forskarprofiler och berättar om människorna bakom forskningen. Det handlar om forskning för en bättre värld, som tar upp viktiga frågor och bidrar till att lösa stora samhällsproblem.
-
Slarvigt att inte varna för fästingar
01 juni 2023
Han har 10 000 fästingar i frysen och är en av media ofta anlitad expert. Professor Thomas Jaenson har vigt de senaste 40 åren åt att studera fästingar och sjukdomarna de kan föra över till oss. Han är övertygad om att de bär på många fler smittor än vad vi idag känner till och tycker att myndigheterna borde ta ett större ansvar och varna för TBE-täta områden.
-
Hon vill öka genusmedvetenheten i forskning och undervisning
19 april 2023
Hur påverkas vi av miljön och materialen runt omkring oss? Hur jämställda är dagens utbildningar och vilken betydelse får könsstereotypa föreställningar för vem som lär sig vad? Anita Hussénius, forskare vid Centrum för genusvetenskap och föreståndare vid Nationellt centrum för kvinnofrid, bedriver genusforskning i gränslandet mellan utbildnings- och naturvetenskap.
-
Professor Ashok Swain har 500 000 följare på twitter
31 mars 2023
Ashok Swain forskar om klimatförändringar, högerpopulism och migration – globala frågor som blivit alltmer angelägna och akuta. Under de senaste åren har han nått ut långt utanför forskarvärlden. Han är en flitigt anlitad expert, till exempel av FN, och har 500 000 följare på twitter.
-
Hon vet hur man kraftsamlar kring energilösningar
28 februari 2023
Som ingenjör är Cecilia Boström van vid att lösa problem. Något hon fortsatt med i rollen som prefekt vid institutionen för elektroteknik. Där får forskarna många frågor om vilka energilösningar som snabbast kan möta samhällets behov. "Det är kul att det finns så stort intresse för ett hållbart och fungerande elsystem", säger Cecilia Boström, universitetslektor i elektricitetslära.
-
Vill se mer tillämpad forskning om miljöpolitik
01 februari 2023
”Jag skulle vilja se väldigt mycket mer av tillämpad samhällsvetenskaplig miljöforskning.” Det säger Sverker C. Jagers, ny Zennströmprofessor i klimatledarskap vid Uppsala universitet. Han studerar hur politiker lättare skulle kunna få igenom obekväma beslut som kan rädda klimatet – till exempel koldioxidskatter.
-
Så påverkar vår livsstil sjukdomar
24 januari 2023
Antal frakturer totalt sett är fler i Sverige än i många andra länder, men varför bryter just svenskar höftleden mest i världen? Liisa Byberg, som är professor i medicinsk epidemiologi, forskar inom epidemiologi, – läran om sjukdomars utbredning inom vår befolkning.
-
Fred Nyberg: ”Flashback-trådarna ser jag främst som en rolig merit”
21 november 2022
Som vetenskapens röst i den ofta känslostyrda debatten om narkotika och beroende är Fred Nyberg efterfrågad långt bortom Sveriges gränser, men han möter också hårda ord från drogliberala krafter. ”Strålkastarljuset kan vara krävande, men med tiden lär du dig välja dina strider” konstaterar den idag 77-årige seniorprofessorn i biologisk beroendeforskning.
-
Professor i miljörätt: ”Nyfikenheten driver mig”
21 november 2022
Hur kan lagstiftning och klimatmål mötas? David Langlet som är professor i miljörätt på Uppsala universitet, undersöker dynamiken mellan samhällets värderingar och dess lagstiftning.
-
Antikroppen som kan bromsa Alzheimers sjukdom
27 oktober 2022
En ny behandling som kan bromsa Alzheimers sjukdom är på väg ut på marknaden. Bakom den ligger 23 års metodiskt arbete i samarbete mellan forskare och läkemedelsföretag. Allt började med en forskningsupptäckt av professor Lars Lannfelt som han sedan tog patent på.
-
Forskning om vård på lika villkor
17 oktober 2022
Inom internationell kvinno- och mödrahälsovård är många frågor känsliga och påverkade av stigma, normer och värderingar. Familjebildning och om man kan bli gravid? Med vem man vill ha barn eller om man inte vill ha barn? Att vara oskuld eller inte? Information om vem som är fadern? Reproduktion omskrivs redan i Bibeln och i många länder är frågor om abort på den högsta politiska agendan.
-
Läraren som sadlade om för att skapa en bättre skola
09 september 2022
Hur får vi mer ordning och reda i skolan? Hur skapar vi en trivsam undervisningsmiljö i klassrummen utan stök, där eleverna lär sig vad de ska och ingen slås ut. De här frågorna har Martin Karlberg studerat i över 20 år. Nu drar han igång ett forskningsprojekt där 100 skolor runt om i landet ska pröva två olika varianter av en metod som kallas IBIS-programmet.
-
Anders Karlén koordinerar kampen mot den osynliga fienden
19 augusti 2022
– Så länge katastrofen inte slår med full kraft föredrar många att rikta blicken åt annat håll, säger Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, som efter att ha koordinerat det europeiska flaggskeppet ENABLE nu tar striden mot antibiotikaresistenta bakterier vidare inom ramarna för den internationella plattformen ENABLE-2.
-
Fysikprofessorn med fallenhet för folkbildning
17 juni 2022
Hans lugna och metodiska sätt att förklara de mest avancerade kosmologiska begrepp har gjort honom efterfrågad i allt från föredrag och debatter till radio- och TV-program. Efter fem böcker, en mängd priser och akademiska uppdrag är frågan vilka nya mål som lockar fysikprofessorn. "Jag är väldigt glad över att bara vara på den plats jag är", säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik.
-
Hållbar turism över gränserna
12 juni 2022
Covid-19 pandemin fick oerhörda konsekvenser för vårt samhälle. Inte minst blev det negativa konsekvenser för besöksnäringen och turismen, när våra möjligheter att resa begränsades. Ulrika Persson-Fischier vill med sitt forskningsprojekt ”Hållbar turism i det nya normala” fokusera på de nya möjligheterna som pandemin öppnade upp för.
-
Hon kartlägger historiens människor genom deras ben
09 maj 2022
Hur lär man bäst känna en människa eller ett djur som varit dött i kanske flera hundra år? Frågar du Sabine Sten, professor i osteoarkeologi, skulle hon svara: studera skelettet. Det kan nämligen avslöja alltifrån individens ålder, kroppslängd, dna, livsstil, sjukdomar, kost till var hen tillbringade sina sista år i livet.
-
Ulrika Simonsson bygger matematiska broar från läkemedelslab till behandling
15 mars 2022
Inte ens ledande farmaceuter har full överblick över den slingriga stigen från ny substans till färdigt piller. Ska medicinen dessutom göra sitt jobb i en sjuk kropp krävs en extra karta. Med siffror och självlärande maskiner visar Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik, vägen till mer effektiv läkemedelsutveckling och behandling.
-
Hon brinner för barns och ungdomars hälsa
01 mars 2022
Lyssna på barnen – de är kloka. Det är något Anna Sarkadi gång på gång får bekräftat i sin forskning om barns och ungdomars mående och hur det kan förbättras. Genom samarbeten med mödravården, socialtjänsten och barnavårdscentralen (BVC) riktas insatserna direkt mot familjerna.
-
Paco Cardenas: Söker farmacins framtid bland planetens äldsta djur
16 februari 2022
I årtusenden har mänskligheten utforskat jorden för att hitta nya verktyg till läkekonsten. När klimatförändringar nu hotar att utplåna hela ekosystem sätts hoppet till planetens sista okända utpost.
-
Han avkodar runornas budskap från forntiden
25 januari 2022
Att avkoda runstenar är Henrik Williams specialitet. Han är världens enda professor i runologi, som kan vara världens minsta akademiska ämne. Nu expanderar runologin i Uppsala. Samtidigt är Henrik Williams aktuell med en ny bok om Rökstenen, som bär på ett budskap från 800-talets Sverige.
-
”Klimatförändringarna kräver samarbete över gränserna”
10 december 2021
– Jag trivs när jag som forskare får arbeta i en miljö som kombinerar samhällskunskap och humaniora med naturvetenskap. Det öppnar upp för ett bredare sätt att tänka. Det säger Magdalena Kuchler, universitetslektor som forskar inom naturresurser och hållbar utveckling (NRHU) vid institutionen för geovetenskaper. Hon strävar efter att hitta fruktbara forskningssamarbeten med andra forskare från olika forskningsområden.
-
Shirin Ahlbäck Öberg räds inte obekväma sanningar
12 november 2021
Som att leda ett stort forskningsprogram. Så beskriver Shirin Ahlbäck Öberg sitt uppdrag i coronakommissionen. Som en av åtta ledamöter utreder hon hur pandemin har hanterats i Sverige – och drar sig inte för att komma med kritik, så länge den baseras på forskning.
-
Så påverkas vår hälsa när vi inte får sova
05 oktober 2021
Hur står det till med sömnen? Frågan borde vara rutin när läkare möter patienter. Det menar Jonathan Cedernaes som forskar på sömnens effekt på vår hälsa. Störda sovvanor kan leda till övervikt, fetma, diabetes och nedsatt immunförsvar. Och kanske även en ökad risk för Alzheimers.
-
Mats Karlsson skapar sin egen vetenskapliga arena
21 september 2021
Pionjär och portalfigur är två attribut som ofta tas till lite väl lättvindigt. Ibland är de desto svårare att runda. År 2001 utnämndes Mats Karlsson till världens förste professor i farmakometri. Tjugo år och 400 vetenskapliga publiceringar senare har han inga tankar på att dra ned på effektiviteten.
-
Han vill sprida kunskap om livsnödvändig mångfald
09 september 2021
För professorn i zoologisk bevarandebiologi Jacob Höglund finns ingen viktigare fråga än den om arternas utdöende. Att vi just nu förlorar fler arter än som utvecklas. – Som jag ser det så är den sjätte massutrotningen den allra viktigaste frågan för mänskligheten överhuvudtaget.
-
Så spreds Linnés kunskap över alla gränser
07 juni 2021
En inspirerande mellanstadielärare blev startskottet för Linda Andersson Burnetts historieintresse. I dag är hon forskare i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet och studerar just nu Carl von Linné och hans inflytande, som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.
-
Gröna bakterier kan ge framtidens biobränsle
22 april 2021
De akademiska uppdragen må avlösa varandra, men det är till forskningen Peter Lindblad ständigt återvänder. På Ångströmlaboratoriet tar hans forskargrupp fram bränslen som kan bidra till framtidens energilösningar. – Vill du få ut mycket biomassa så ska du använda en cyanobakterieodling, säger Peter Lindblad, professor i mikrobiell kemi.
-
Tove Fall kartlägger sjukdomar med ny teknik
01 mars 2021
Covid-19, hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes… Tove Falls specialitet är att hantera stora datamängder, avancerad genetik och ställa kluriga frågor – som kan öka kunskapen om vår tids stora sjukdomar och hur de kan behandlas. Det började med en veterinärutbildning på SLU i Uppsala.
-
Professorn som vill bidra till fred på jorden
25 januari 2021
Isak Svensson är, som han beskriver det själv, en produkt av institutionen för freds- och konfliktforskning. Sedan han läste grundkursen har hans bana varit spikrak och nu är han professor i ämnet. Hans forskning ska hjälpa oss att förstå varför medlingen minskar i väpnade konflikter.
-
Per Artursson söker nya vetenskapliga vägar
09 december 2020
Stående på jättars axlar sägs vi upptäcka vägen framåt, så korsar de någon gång vår väg vore det ett misstag att inte prova utsikten. Vid Uppsalas Biomedicinska Centrum arbetar Per Artursson, professor i läkemedelsformulering och Giant of Pharmaceutical Sciences, och perspektiven som erbjuds är onekligen intressanta.
-
Solcellsforskare och blivande rektor
20 november 2020
Anders Hagfeldt har forskat om kemin bakom solceller en stor del av sitt liv, de senaste sex åren i Schweiz tillsammans med forskare från hela världen. Snart återvänder han till Uppsala universitet, där han börjar som ny rektor i januari 2021.
-
Prisbelönt innovatör med immunterapi i fokus
09 november 2020
Under de senaste tio åren har allt fler biologiska läkemedel utvecklats för immunterapi mot cancer. Sara Mangsbo bidrar aktivt till utvecklingen med sin forskningsgrupp och har också startat tre bolag. Nu belönas hon med innovationspriset Hjärnäpplet för sin förmåga att kombinera forskning och entreprenörskap.
-
Gabriele Messori forskar om snabba klimatförändringar
06 oktober 2020
Kraftiga stormar, extrema värmeböljor eller ihållande köldknäppar. Ett fortsatt högt utsläpp av växthusgaser kommer att leda till snabba klimatförändringar där extrema väderhändelser blir allt vanligare. Gabriele Messori forskar om möjligheten att förutsäga kommande extremväder.
-
Siv Andersson: Från nyfikenhet till nytta under pandemin
27 augusti 2020
– Forskare är en fantastisk resurs och många vill hjälpa till, säger Siv Andersson, professor i molekylär evolution och co-director vid det nationella forskningscentret SciLifeLab. Hon har varit med och fördelat pengar till 67 olika projekt över hela landet om coronaviruset och covid-19.
-
Pandemiforskare Björn Olsen: "Vår största fiende är glömska"
04 juni 2020
– Corona är inte den sista föreställningen. På sin höjd är det en generalrepetition inför nästa pandemi. Och när den här stormen blåst förbi får vi förhoppningsvis en kort respit att hinna det vi måste innan en ny farsot är över oss, konstaterar Björn Olsen, numera riksbekant professor i infektionssjukdomar.
-
Ulrika Winblad: Vårddebatten präglas av förenklad retorik
18 mars 2020
Tillgång och mångfald eller tummelplats för entreprenörer? Åsikterna om den svenska välfärdsmodellen klyver den politiska kartan. Men vad är fakta? Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning, har i tjugo år studerat reformerna och dess följder. Själv är hon mer osäker än någonsin kring vilken väg som är rätt.
-
David Sumpter skapar struktur i det skenbart slumpvisa
24 februari 2020
Kan algoritmer verkligen vara spännande? Jodå, bara de är rätt paketerade. Då David Sumpter, professor i tillämpad matematik, föreläste vid Oxford Mathematics lockade han den största publiken någonsin efter Stephen Hawking. I sommar hoppas han frälsa Hammarbysupportrarna på Tele2 Arena.
-
Olle Lundin vet var lagens gränser går
31 januari 2020
Hur får egentligen kommunpolitiker och tjänstemän vid myndigheter bete sig – och vad säger lagen om upphandlingar, jäv och korruption? En av experterna på området är Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
-
Anna Jonsson Cornell: Juristutbildning medför ett samhällsansvar
13 januari 2020
I en tid då illiberala krafter utmanar rättsstaten och allt fler saknar någon som bevakar deras individuella fri- och rättigheter skärps juridikens roll som bärare av demokratiska värderingar. Vid Människorättskliniken ger Anna Jonsson Cornell, professor i komparativ konstitutionell rätt, Uppsalas juriststudenter den kunskap de behöver i mötet med samhällets utmaningar.
-
Thomas Schön: Nu lär sig maskinerna bidra till en bättre värld
15 november 2019
Sex år har gått sedan Thomas Schön anlände till Uppsala med två doktorander och en professur i reglerteknik. Idag är han en ledande kraft i att ta den artificiella intelligensen in i våra vardagsliv, men någon Terminator lär vi inte möta hitom Hollywood.
-
Lena Rydholm: Hon bygger upp kunskapen om kinesiska i Sverige
22 oktober 2019
Som student i Peking på 1980-talet fastnade Lena Rydholm för den klassiska kinesiska poesin som talade till henne över alla geografiska, historiska och kulturella gränser. Sedan dess har hon fortsatt att bygga upp kunskapen om kinesisk litteratur i Sverige.
-
Kerstin Lindblad-Toh: Upptäcktsresande i genetik
21 augusti 2019
Ibland är en enkel fråga från en svensk postdok i amerikansk exil allt som krävs. 20 år senare har Kerstin Lindblad-Toh lett kartläggningen av 230 däggdjurs arvsmassa. Nu gör hon sig redo att ta vår tids kanske största vetenskapliga revolution – förståelsen av människans genom – hela vägen in i vården.
-
Anders Backlund: Han har hela världen som sin arbetsplats
20 juni 2019
– Jag drivs av en nyfikenhet på hur saker och ting hänger ihop, reflekterar Anders Backlund, professor i farmakognosi, som då han inte navigerar genom den kemiska rymdens åtta dimensioner försöker ta ut riktningen för Uppsala universitets roll i det globala samhället.
-
Per Alström: Han har hittat sju nya fågelarter
07 maj 2019
Nu börjar högsäsongen för fågelforskaren Per Alström. Han har upptäckt sju nya fågelarter och tillbringar mycket tid i naturen, i länder som Kina, Indien och Vietnam. Där tittar han efter välbekanta och okända fåglar, men lyssnar minst lika mycket på deras sång.
-
Kristina Edström: Laddad för framtiden
25 april 2019
Framtidens fordon är fossilfria och går på batteri – men det finns många utmaningar kvar att lösa. Kristina Edström, professor vid institutionen för kemi-Ångström, spelar en nyckelroll, nu när EU-kommissionen satsar stort på batteriutveckling.
-
Mattias Lundberg: Med öra för musik och blick för det historiska
16 april 2019
Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, har i radioprogrammet "Den svenska musikhistorien" för en allmän publik levandegjort den svenska musikhistorien från de första källorna fram till år 2018 i 106 avsnitt.
-
Tomas Edvinsson: Han sätter ljus på materialens energikapacitet
04 mars 2019
Som barn fascinerades Tomas Edvinsson av vad som händer när ljus träffar materia. Idag forskar han på energiinteraktioner mellan ljus och material för användning i nya generationers solceller, solbränsle och vattenrening.
-
Birgitta Essén: ”Vi får inte bemöta den muslimska kvinnan som ett kollektivt offer”
05 februari 2019
Ska den svenska vården ge muslimska kvinnor rätt behandlingar måste vi acceptera dem som rationella individer och lyssna till deras egen problemskrivning, snarare än att fostra dem i våra jämställdhetsideal, konstaterar Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsa.
-
Ulf Holm: Med blicken på multinationella företag
14 januari 2019
Hur styrs ett stort multinationellt företag med dotterbolag, kunder och leverantörer över hela världen? Hur kan huvudkontoret ha kunskap om alla viktiga affärsförbindelser runt om i världen? Dessa frågor är i fokus för Ulf Holm, professor i företagsekonomi, som leder forskningsgruppen ”Internationellt företagande” vid företagsekonomiska institutionen.
-
Håkan Engqvist: Biomaterial är nischen för prisbelönt innovatör
17 december 2018
Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap, har varit med och startat flera bolag och har över 50 patent. Hans specialområde är keramiska material, som kan användas för många tillämpningar i människokroppen.
-
Paulina Nowicka: Kommunikation nyckeln i kostbehandlingar
15 november 2018
Paulina Nowicka är ny professor i kostvetenskap, särskilt dietetikens kommunikation, vid institutionen för kostvetenskap. Hennes forskning handlar framför allt om hur man hittar behandlingar som fungerar för barn med fetma.