Fråga i fokus
Vi har intervjuat forskare från olika ämnesområden om aktuella samhällsfrågor. Här får du fakta, nya synvinklar och kunskap med både djup och bredd.
-
Forskning ger perspektiv på kriget i Ukraina
16 mars 2022
Rysslands invasion av Ukraina väcker många frågor – om det förändrade säkerhetsläget i Europa och världen, om bakgrunden till konflikten och möjligheterna att lösa den, men också om brotten mot den internationella folkrätten och mänskliga rättigheter. Vid Uppsala universitet pågår mycket forskning, som ur olika perspektiv kan fördjupa förståelsen av den aktuella krisen.
-
Energiomställning – en utmaning för hela samhället
30 mars 2021
Omställningen till ett fossilfritt energisystem, i Sverige och globalt, är en av vår tids stora utmaningar. För att lyckas med en hållbar energiomställning behövs mer kunskap om teknikutveckling, men också om elkonsumenters beteende och förutsättningar i samhället. Vid Uppsala universitet pågår mycket forskning inom området – i samarbete mellan olika forskningsfält.
-
Forskning om det nya coronaviruset
23 juni 2020
Just nu pågår intensiv forskning om det nya coronaviruset och virussjukdomen covid-19 vid Uppsala universitet, till exempel utveckling av tester och forskning om möjliga läkemedel mot covid-19. Coronapandemin innebär också stora utmaningar för samhället, för ekonomin och för människors psykiska hälsa. Här har vi samlat artiklar om coronaforskning vid Uppsala universitet.
-
Så blir skolan en bättre plats för lärande
15 april 2020
Vid Uppsala universitet pågår mycket forskning om hur skolan skapar de bästa förutsättningarna för lärande. Från och med i höst utbildas instruktörer i en forskningsbaserad metod som skapar trygghet i skolan och nyligen skapades en mötesplats för praktiknära forskning. Här har vi samlat några exempel på forskningen inom skolområdet.
-
Växande kunskap om hjärtsjukdomar
11 februari 2020
I dag dör varannan människa i västvärlden av sjukdomar i hjärtat eller blodkärlen. Hjärtinfarkt är världens vanligaste dödsorsak, och ökar globalt. Forskare vid Uppsala universitet söker svar på vilka riskfaktorer som finns, hur man kan förebygga sjukdom och vill utveckla nya och bättre behandlingsmetoder. Uppsalaforskningen om hjärt-kärlsjukdomar har stor bredd. Här är några exempel från nyhetsrapporteringen.
-
Den viktiga hjärnan
31 januari 2020
Mer än var tredje svensk drabbas någon gång i livet av en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning i hjärnan. ADHD, autism, migrän, demens, MS, Parkinson, smärta, epilepsi, ångest, stroke och Alzheimers sjukdom är bara några exempel. Alla kan drabbas. Vid Uppsala universitet pågår en omfattande och bred forskning om hjärnan. Här berättar tre forskare om sin pågående forskning och vi ger också några exempel från nyhetsrapporteringen.
-
Diabetes – jakten på nya behandlingsformer
08 november 2019
Diabetes tillhör våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen och år 2040 beräknas antalet sjuka uppgå till 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade. De flesta lider av typ 2-diabetes. Men bland svenska barn är typ 1-diabetes den vanligaste kroniska sjukdomen – en sjukdom som idag inte kan botas. Flera forskningsprojekt pågår vid Uppsala universitet i jakten på nya behandlingsformer.
-
Arbetsliv i förändring
03 december 2018
Hur bygger man upp datorsystem utan att arbetsmiljön blir lidande? Är robotar ett hot mot löneutvecklingen? Vad är det som krävs för att jobba systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Vilka hinder möter nyanlända svenskar på arbetsmarknaden? Det finns många utmaningar i dagens arbetsliv och det pågår en hel del forskning inom området. Här är några exempel.
-
Barns utveckling i fokus
02 april 2018
Barn är i ständig utveckling. Från dag till dag händer nya saker. På senare tid har kunskapen ökat om de minsta barnens psykologiska utveckling – och med större kunskap kan rätt insatser sättas in till exempel för barn med olika svårigheter. Vi vet också mer om gott föräldraskap och vad det är egentligen. Och vad händer egentligen när barn möter forskare på Scifest?
-
Forskare vill se investeringar i ungas hälsa
10 maj 2017
Sömnproblem, stillasittande och psykisk ohälsa. Larmrapporterna om våra barn och ungdomars bristande välmående duggar tätt, och hur är det egentligen ställt med Sveriges yngre generationer? Vi frågade forskare inom olika områden.