Rektorspodden

Podden där Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt och redaktör Johannes Borgegård undersöker spännande saker som sker vid Uppsala universitet.

Avsnitt 7: Nobelpristagare om forskningens förutsättningar

I det här avsnittet av Rektorspodden får vi lyssna till Nobelpristagarna i fysik 2020, Andrea Ghez och Reinhard Genzel. Samtalet utgår från temat How does the future begin? How does it end? –The future through the Nobel laureates eyes. Pristagarna diskuterar kring hur deras forskning fick fart, vilka vägar de tog och vad resultaten kan leda till för dem själva och mänskligheten. Samtalet är inspelat i universitetets aula i december 2022.

Avsnitt 6: Emily Holmes om mentala bilder

Emily Holmes är professor vid institutionen för psykologi. Hon har i sin forskning visat att mentala bilder har större påverkan på känslor än ord. Ett bildfokus inom psykologisk forskning har potential att bidra till nya metoder för att hantera påträngande och begränsande minnen orsakade av traumatiska händelser. 

Avsnitt 5: Erik Melander om kärnvapennedrustning

Kärnvapenhotet skrämmer en hel värld. Erik Melander, professor vid institutionen för freds- och konfliktforskning och föreståndare vid Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC) berättar om sin syn på hoten, terrorbalans och arbetet för fred. 

Avsnitt 4: Psykiatri med Lisa Ekselius

Lisa Ekselius, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa och vetenskaplig ledare för den nya centrumbildningen WOMHER, berättar om psykisk ohälsa och om behovet av forskning inom området.

Avsnitt 3: Afrikastudier med Sten Hagberg

Sten Hagberg, professor i kulturantropologi och föreståndare för Forum for Afrikastudier, berättar om behovet av att samarbeta globalt, att lära av andra kulturer och universitets roll.

Avsnitt 2: Människans evolution med Mattias Jakobsson

Mattias Jakobsson, professor vid institutionen för organismbiologi, berättar om människans evolution och ursprung.

Avsnitt 1: Dialekter med Margareta Svahn

Akademiskan har många av oss som jobbar inom den akademiska världen gemensamt. Men hur blev det så? Och hur många svenskor finns det egentligen? Margareta Svahn, professor i nordiska språk, lär oss mer om dialekter och sociolekter. Hon förklarar hur svenska språket ständigt förändras.

Senast uppdaterad: 2023-01-03