Studentmössan och mösspåtagning på sista april

Studenter som viftar med studentmössor på sista april.

Studentmössans historia

Studentmössan bars på 1840-talet för att visa att man hörde till studentkåren men blev från 1862 ett tecken på att man tagit studentexamen. Första gången den användes i ett officiellt sammanhang var på studentmötet i Köpenhamn 1845, då Uppsalastudenterna bestämt att bära mössan som igenkänningstecken. Meningarna går isär om vem som skapade den första studentmössan men enligt en tradition var det östgötastudenten Gerhard von Yhlen som var upphovsman.

Det ansågs vara oanständigt att kvinnor bar skärmmössa. Den sista april 1892 demonstrerade sju av medlemmarna i Uppsala kvinnliga studentförening mot detta genom att bära den vita studentmössan offentligt. Sedan dess är studentmössan ett unisexplagg.

Uppsalas studentmössaUrsprungligen var mössan dekorerad med flera svarta dekorationsband runt kullen, men dessa togs bort eftersom de färgade av sig och solkade mössan vid regn. Uppsalamössan av i dag är vit med blågult foder och blå och gul kokard. (Lundamössan är fodrad med rött tyg.)

Mösspåtagning på sista april

En del av firandet av sista april i Uppsala är den traditionella mösspåtagningen nedanför Carolina Rediviva. Exakt klockan 15 höjer rektor sin vita mössa och detta är signalen till alla att sätta på sig sina studentmössor och springa ned för Carolinabacken. Man brukar tala om "vitsippsbacken". Ett allmänt vårjubel utbryter i människomassan.

Se 360-graders panorama från mösspåtagningen

Vid 1900-talets början nöjde man sig med att första gången efter vintern sätta på sig den vita mössan när man gick ut på morgonen den 30 april, men så blev det sed att man skulle samlas på Drottninggatan och ta på sig den klockan 15. Man drog sig med tiden allt längre upp mot biblioteket. Någon gång på 50-talet fick dåvarande rektor Torgny Segerstedt idén att höja sin mössa som ett starttecken och så var den traditionen skapad.

Rektor Eva Åkesson står på Carolina Redivivas balkong tillsammans med ett gäng andra personer och vinkar mot kameran
Universitetets rektor 2012-2020 Eva Åkesson hälsar våren från Carolina Redivivas balkong 2014.