Grattis på födelsedagarna Carl von Linné!

Carl von Linné är en av Uppsala universitets mest berömda professorer genom tiderna. Carl von Linné föddes 1707. Men när fyller han år egentligen? Hans födelsedag firas 23 maj. Men vissa menar att 13 maj är den rätta dagen. Hur många födelsedagar har Linné egentligen?

Både 13 och 23 maj är faktiskt rätt. Det kan ju tyckas egendomligt men det finns en förklaring.

När Carl föddes som första barn till Christina Brodersonia och Nils Linnaeus en majdag i Råshult 1707 visade kalendern 13:e maj. Men det pågick en kalenderreform i Sverige vid denna tid. Syftet var att anpassa kalendern till den gregorianska kalendern. Den skulle ersätta den tidigare använda julianska.

Det fanns ett visst motstånd till kalenderreformen i det lutherska Sverige, eftersom den nya kalendern bar en påves namn, och man ville heller inte införa den för hastigt utan gradvis.

1699 beslutades därför att man under 11 skottår (1700-1740) skulle hoppa över skottdagen och på så sätt få bort de ”överflödiga” dagarna och komma i fas med den gregorianska kalendern.

Det fungerade bra till en början, men sedan glömdes det bort 1704 och 1708, möjligen på grund av Sverige var invecklat i krig. Det innebar att det år Linné föddes hade Sverige en helt egen kalender. Under en period återgick man så till den gamla kalendern innan den gregorianska slutgiltigt infördes 1753. Detta år hoppade man över de 11 sista dagarna i februari så att direkt efter 17 februari följde 1 mars. Den nya kalendern kallades däremot inte gregoriansk, utan ”nya stilen”.

En följd av kalenderreformen är att alla datum som inträffat före 1753 nuförtiden infaller på ett annat datum. Till exempel motsvarar 13 maj 1707 av 23 maj i 2013 års kalender. Om 10 eller 11 dagar ska läggas till beror på vilket ursprungligt år det gäller.

Det rådde en tid stor kalender-oreda i Europa eftersom olika länder införde den nya kalendern vid olika tillfällen När Carl von Linné föddes 1707 var det 23 maj i t ex Danmark. Där hade den nya kalendern införts år 1700, samtidigt som Sverige påbörjade kalenderreformen som kom av sig.

Om Carl von Linné själv firade sin födelsedag är högst osäkert, kanske han snarare firade sin namnsdag. Carl firades då (liksom nu) 28 januari, och 29 januari 1751 tackade han sin vän Abraham Bäck för en present som ”kommit seglande” dagen innan. Presenten var en vacker silverskål, den så kallade Smultronskålen, som i dag finns att se på Linnémuseet.

Så kanske Linné inte skulle brytt sig så mycket om när födelsedagen inföll, men han skulle nog uppskattat att det förs en livlig diskussion om saken!