Robert Bárány

Robert Bárány (1876–1936) tilldelades Nobelpriset i medicin 1914 för sina studier av balanssinnet.

Robert BárányRobert Bárány tog läkarexamen i Wien år 1900 och studerade neuropsykiatri i Freiburg.  Tillbaka i Wien blev han utnämnd till demonstrator vid otologiska kliniken (öronkliniken) där han följde upp tidigare teorier om fysiologi och sjukdomar i innerörat och balansorganen.

För denna forskning belönades han med 1914 års nobelpris i medicin. När Bárány fick nyheten om priset satt han i ett ryskt fångläger efter att ha tjänstgjort som läkare i den österrikiska armén under första världskriget. Inte förrän 1916 kunde han motta sitt nobelpris.

År 1917 kom han till Sverige där han arbetade som läkare vid Uppsala universitet. 1926 utsågs Bárány till professor och chef för ett otologiskt institut vid Uppsala universitet, den nuvarande professuren för öron-,näsa- och halssjukdomar.

Robert Bárány och Uppsala universitet idag

Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Vetenskapsområdet för medicin och farmaci bedriver i dag spjutspets- och grundforskning i nära samarbete med industri och Akademiska sjukhuset. Internationella kontakter och utbyten sker på alla nivåer, vilket underlättar rekryteringen av morgondagens frontlinjeforskare. Vid 21 utbildningsprogram utbildas framtidens läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, apotekare och många andra yrkesgrupper.

Alvin – plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv

Universitetsbiblioteket har en plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv, Alvin. I databasen kan du hitta information, foton och dokument som kopplar till Robert Bárány.

Sökresultat för Robert Bárány i databasen för digitala samlingar och digitaliserade kulturarv, Alvin.

Senast uppdaterad: 2022-07-08