Experter antibiotikaresistens
Här har vi samlat ett antal experter inom antibiotikaresistens och antimikrobiell resistens (AMR).
Allmänt om antibiotika och resistens
Dan I. Andersson, professor i medicinsk bakteriologi. Grund- och tillämpad forskning inom antibiotika och antibiotikaresistens.
- E-post: Dan.Andersson@imbim.uu.se
- Mobil: 070 1679077
- Språk: svenska och engelska
Linus Sandegren, professor i medicinsk bakteriologi. Medlem i ledningsgruppen för Uppsala Antibiotikacenter. Bred allmän kunskap inom de flesta aspekter av antibiotika och antibiotikaresistens. Egen grundforskning inom molekylära mekanismer för hur antibiotikaresistens uppkommer och sprids. Intervju på svenska och engelska.
- Telefon: 018-471 43 65
- E-post: Linus.Sandegren@imbim.uu.se
Nya antibiotika
Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign. Har tagit fram en ny och lovande antibiotikatyp. Jobbar tillsammans med Diarmaid Hughes nedan.
- Telefon: 018-471 42 93
- Mobiltelefon:070-167 91 77
- E-post: anders.karlen@ilk.uu.se
- Språk: svenska och engelska
Diarmaid Hughes, professor i medicinsk molekylär bakteriologi och co-koordinator för ENABLE-2 (plattform för upptäckt av nya antibiotika). Grundläggande forskning inom antibiotikaresistensmekanismer, bakteriell genetik och antibiotikaupptäckt.
- E-post: hughes@imbim.uu.se
- Mobil: 073 67 49 343
- Språk: engelska och svenska
Attityder till antibiotika
Mirko Ancillotti, forskare vid Centrum för forsknings- & bioetik (CRB). Mirko Ancillotti har bakgrund inom filosofi och disputerade 2021. Hans doktorandprojekt handlade om antibiotikaresistens och individens ansvar och beteende. Han kan svara på etiska frågor kring antibiotikaresistens, sociokulturella faktorer bakom människors beteenden, värderingar och attityder kring antimikrobiell resistens.
- E-post: ancillotti@uu.se
- Mobil: 73 469 76 50
- Språk: engelska
Läkemedelsutveckling
Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik. Matematisk modellering av samband mellan antibiotikaexponering och effekter i preklinisk och klinisk läkemedelsutveckling.
- E-post: ulrika.simonsson@uu.se
- Språk: svenska och engelska
Antibiotikaanvändning inom vården
Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi. Klinisk forskning inom bakteriell resistens mot antibiotika och biocider samt hur resistenta bakterier kan selekteras, spridas och behandlas.
- E-post: melhus@medsci.uu.se
- Mobil: 0723-91 05 16, sms:a först
- Språk: svenska och engelska
Ansvarsfull användning av antibiotika
Thomas Tängdén, överläkare och docent i infektionssjukdomar, ordförande i det professionella nätverket Strama och medicinsk rådgivare i det globala nätverket ReAct – Action on Antibiotic Resistance. Forskning om antibiotika och resistenta bakterier, arbete med optimerad och ansvarsfull användning av antibiotika inom sjukvården och policyfrågor som berör antibiotika nationellt, inom Europa och globalt.
- E-post: tangden@medsci.uu.se
- Mobil: 0708 370 323
- Språk: svenska och engelska
Antibiotika och ekonomi
Francesco Ciabuschi, professor i internationell företagande, styrelseledamot i Uppsala Antibiotic Center. Policys och partnerskap for antibiotikautveckling, antibiotika och globala värdekedjor.
- E-post: ciabuschi@fek.uu.se
- Mobil: 073 6714104
- Språk: engelska, svenska och italienska
Enrico Baraldi, professor i marknadsföring. En av ledarna för samarbetsplattformen PLATINEA (PLATform för INnovation av Existerande Antibiotika) som syftar till att förbättra tillgängligheten och användningen av antibiotika. Expertis: Marknadsmisslyckanden, brist på tillgång och innovation, intressent- och mellanorganisatoriska nätverk inom antibiotikaområdet samt policys för att hantera brist på tillgång och innovation.
- E-post: enrico.baraldi@fek.uu.se
- Språk: engelska och svenska