Nyinvigning av Tropiska växthuset

11 juni 2007

Mats Block, t h, överlämnar en växt till Eleni Maloupa, Balkan Botanic Gardens.

Mats Block, t h, överlämnar en växt till Eleni Maloupa, Balkan Botanic Gardens.

Tropiska växthuset i Botaniska trädgåden har öppnat igen - med ny, supermodern klimatanläggning och energisnål uppvärmning. Vid invigningen den 8 juni bytte några unika växter ägare, och Suzanne Sharrock från organisationen BGCI (Botanic Gardens Conservation International) berättade om bevarandearbetet i botaniska trädgårdar.

- Det känns nästan som att fylla år att Tropiska växthuset nu är färdigt. Det är bättre än det någonsin har varit. Vi är tillbaka till glas och vita spröjsar, sade Mats Block, trädgårdsdirektör vid Botaniska trädgården.
Tropiska växthuset byggdes på 1930-talet för att hysa växter från jordens alla hörn. De senaste två åren har huset varit stängt för allmänheten, på grund av ombyggnadsarbeten.
Det nya växthuset har en något mindre yta, men är klätt i glas med vita spröjsar och försett med energisnålt uppvärmningssystem och en supermodern klimatanläggning. Detta innebär att energikostnaderna minskar till hälften.
Ombyggnaden var från början ett arbetsmiljöprojekt, som startade i juni 2005, men kan nu även presenteras som ett energi- och byggnadsvårdsprojekt. 

Trädgårdens själ
Trädgårdsdirektör Mats Block gläds åt att äntligen få välkomna besökarna till tropiska växthuset igen.
- Jag håller med Linné som sa att ett ”winter-hus” är trädgårdens själ, utan vilken en akademisk trädgård inte kan bestå. Jag är så glad att få hälsa alla välkomna igen efter över två års byggstök och hoppas och tror att många nu ska komma till oss även under vintern.
Invigningen sammanföll ett möte med den europeiska avdelningen av BGCI (Botanic Gardens Conservation International), så de utländska gästerna var många.
Under invigningen överlämnades växten Phoenix theophrastii från Eleni Maloupa, direktör för Balkan Botanic Garden och the Greek Association of Botanic Gardens. I utbyte överlämnade Mats Block en stickling från Linnés lagerträd.

Guidade visningar
Dagen därpå, lördagen 9 juni, öppnades Tropiska växthuset för allmänheten, med guidade visningar. I Växthuset finns en av världens finaste samlingar av Saintpaulia, varav flera arter är hotade på sina naturliga växtplatser. Här finns jättenäckrosen Victoria med en bladdiameter på upp till två meter, palmer, tropiska fruktträd och orkidéer.
Tropiska växthuset förvaltas av Statens fastighetsverk och drivs av Uppsala universitet med stöd av Uppsala kommun.

Senast uppdaterad: 2021-03-24