På upptäcksfärd längs Erkens strand

19 juni 2007

Under vandringen längs Erkens strand berättar en guide om växter och djur.

Under vandringen längs Erkens strand berättar en guide om växter och djur.

Vandringar i Linnés anda kan vara ett sätt att öka intresset för naturen och det som lever där. Det är tanken bakom naturvandringarna längs sjön Erkens strand, vid Norr Malma fältstation i Norrtälje. På onsdag är det dags igen.

Naturvandringarna inleddes på nationaldagen den 6:e juni, och på onsdag eftermiddag är det dags för den tredje vandringen i Linnés anda.
- Vi riktar oss till hela familjer eller grupper som är nyfikna på naturen, men som kanske inte vet så mycket om den, säger Karin Pettersson vid Norr Malma fältstation.
Fältstationen är en underenhet till limnologiska avdelningen vid Evolutionsbiologiskt Centrum (EBC), och ligger utanför Norrtälje.
Naturvandringen går längs med sjön Erkens strand, fram till naturreservatet Ekbacken. Under vandringen berättar en guide om de växter och djur som passeras på vägen.
- Jag utgår delvis från mottot att "det man känner bevarar man". Det kanske kan verka fånigt att gå runt och lära sig vad blommor och djur har för namn, men om man tänker utifrån sitt eget perspektiv är det ofta så att man bryr sig mest om de man känner.

Linné som fältundervisare
Ett annat skäl till att vandringarna startade var att lyfta fram bilden av Linné som fältundervisare. Han var en föregångare inom fältundervisning, som än idag är en viktig del av verksamheten vid Norr Malma fältstation.
- På fältstationen är det ju just undervisning i fält som vi brinner för och som vi gör bäst, och därför vill vi även få familjer, som i sin tur har inverkan på skolor, att få upp ögonen för allt det undervisningsmateriel som finns alldeles utanför dörren, säger Karin Pettersson.
Två ytterligare vandringar är inplanerade i juni, onsdagseftermiddagar mellan kl 13 och 15.

Se kalendariet!

 

Senast uppdaterad: 2021-03-24