Emmas brädspel ökar chansen att klara tentan

27 juni 2007

Emma Edevåg har skapat ett eget brädspel i anatomi och fysiologi.

När kompisen gång på gång misslyckades med omtentan i anatomi och fysiologi, så bestämde sig Emma att hjälpa sin kurskamrat och skapade ett brädspel som fick henne att klara tentan. Nu har fakulteten köpt in 15 spel till sjuksköterskeprogrammet.- Hon har gjort ett otroligt jobb för att hjälpa sina kurskamrater. Med ett urval av frågor och svar från gamla kurstentor, har hon konstruerat ett brädspel – i stil med Trivial Persuit. Till att börja med gjorde hon spelet åt sin kurskamrat för att få henne att klara omtentan, berättar Johanna Henriksnäs, ansvarig för kursen i anatomi och fysiologi vid sjuksköterskeprogrammet.
Hon är mäkta imponerad över den tid och det arbete som Emma Edevåg lagt ner på detta arbete. Till hösten kommer Emma att få ta emot ett pedagogiskt pris för sitt arbete, och det är första gången som programkommittén för sjuksköterskeprogrammet ger priset till en student.
- Tänk om alla hade en sådan kurskamrat, kommenterar Johanna Henriksnäs.

Ettusen frågor

Emma Edevåg börjar i höst sin femte termin på sjuksköterskeprogrammet.
- Jag gillar att fixa, säger hon och berättar att det första brädspelet tillverkade hon åt sin kompis för ungefär ett år sedan.
Spelet består av ettusen frågor som är tagna från gamla tentor, tillgängliga på nätet. Alla frågor har också faktagranskats av olika lärare vid institutionen.
- Ja, frågorna är väl kollade.
När Emma visade sitt spel på kurskansliet, så tyckte man att det var så bra att man köpte in 15 exemplar till utlån åt studenterna.

Tillverkade för hand

Ganska snart fick Emma förfrågningar från kompisar och nu blev det till att tillverka brädspel på löpande band – för hand. Det 20:e spelet blev färdigt alldeles nyligen.
- Det var en pärs att producera 20 spel och 20 000 kort och lika många spelplaner för hand; jag fick ta hjälp av mina kompisar. Och min bror hjälpte till att designa spelen på datorn. Själv har jag nog lagt ner minst ett par hundra timmar på speltillverkningen - helger såväl som kvällar - samtidigt som jag har pluggat.

”Galen i spel”

Spelet är indelat i sex kategorier och går ut på att man ska ”samla kroppsdelar” genom att svara rätt på frågorna och själva målet är att få ihop en hel kropp. Och ju närmare målet man kommer desto mer komplicerade blir frågorna.
- Man kan också spela för sig själv, om man till exempel vill repetera de olika kroppsdelarna på latin.
- Fast det är roligare att spela tillsammans. Som min lillebror sa: ”Du är helt galen i spel!” - och det stämmer, jag har alltid gillat spel. Mina kompisar och jag har redan bokat in en dag i slutet av sommaren och då ska vi spela mitt spel, säger Emma Edevåg.

Senast uppdaterad: 2021-03-24