Fem forskartjänster till unga toppforskare i Uppsala

5 juli 2007

Astronomen Paul Barklem och hjärnforskaren Klas Kullander hör till de fem unga Uppsalaforskare, som i hård konkurrens fått särskilda forskartjänster vid Kungliga Vetenskapsakademin (KVA). Totalt har 12 unga toppforskare kvalificerat sig för tjänsterna och fem av forskarna finns vid Uppsala universitet.

Det är svenska forskare inom naturvetenskap, teknik och medicin som har valts ut till de särskilda forskartjänsterna. De utvalda forskarna får möjlighet att under fem år fördjupa sig i sin forskning.
- Det här betyder att jag kan koncentrera mig på min forskning i fem år och att jag kan fortsätta jobba här i Uppsala. Det ger mig också en chans att arbeta mer långsiktigt. Jag kan pröva nya vägar och ta fler risker i min forskning, säger Paul Barklem, 34 år, vid institutionen för astronomi och rymdfysik.
Han studerar atomprocesser i stjärnatmosfärer och deras roll i förståelse av stjärnorna, Vintergatan och grundämnenas ursprung.
Han är inte den ende som uppmärksammas vid institutionen. Även kollegan Nils Ryde, 37 år, har fått en forskartjänst vid KVA. Precis som Paul Barklem studerar han ”kalla stjärnor” och forskar kring hur galaxer bildas och Vintergatans uppkomst.

Tamdjurens genetik
Bland de unga toppforskarna finns också Anders Götherström, 38 år, vid institutionen för evolution, genomik och systematik. Han forskar kring hur utvecklingen av bofasta samhällen beskrivs i tamdjurens genetik. Fysikern Konstantin Zarembo, 37 år, vid institutionen för teoretisk fysik, studerar Gaugefält och strängar.
Inom ämnesområdet medicin har också en uppsalaforskare valts ut, nämligen Klas Kullander, 40 år, vid institutionen för neurovetenskap. Han ägnar sig åt genetisk analys av neurala nätverks utveckling och funktion, för att öka kunskapen om hur centrala nervsystemet fungerar. Nu kan han koncentrera sig på forskningen i fem år framåt.
- Det känns fantastiskt bra att inte behöva oroa sig för finansieringen. Dessutom är det ett erkännande och väldigt hedrande att få en sådan här tjänst, säger Klas Kullander.
Tjänsterna finansieras genom betydande bidrag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Läs KVA:s pressmeddelande!

Senast uppdaterad: 2021-03-24