I Linneanum får besökarna svar på sina Linné-frågor

27 juli 2007

Christel Kraft och Argisht Nazare

Christel Kraft och Argisht Nazare vet vid det här laget det mesta om Linné.

Vad är det där Linné egentligen, en person eller någon slags helgon kanske? Bland annat den frågan har Argisht Nazare fått i sommar. Han jobbar vid informationscentret i Linneanum, där besökarna förutom att ta del av en utställning också kan få svar på sina frågor om Linné.

Linnéminnena har varit populära besöksmål under sommaren och Linneanum i Botaniska trädgården besöks dagligen av flera hundra personer. Här kan man ta del av utställningen ”Linné2007 i Uppsala. Carl von Linné – människan och mångfalden i naturen”, få information om aktuell forskning och Linnéminnena samt köpa böcker och presentartiklar. I caféet visas Towe Wiiands fotoutställning Poesis Naturae fram till slutet av augusti, med naturfotografier som reproducerats på canvasduk.
- Nu är det ganska lugnt här, men som mest hade vi 500 besökare om dagen kring jubileumsveckan i maj. Många vill till exempel köpa Linnés avhandlingar, berättar Christel Kraft, till vardags konstvetare vid Uppsala universitet.
Utställningarna lockar inte bara turister, många Uppsalabor har också kommit för att ta en titt på den nyrenoverade norra flygeln
- Många blir förvånade, folk kommer fram och berättar att de har bott i Uppsala i 40 år men aldrig varit här inne förut, säger Christel Kraft.

Öppet till september

16-årige Argisht Nazare är en av de skolungdomar som fått jobb vid informationscentret via Uppsala kommun. Då han började för två veckor sedan visste han inte så mycket om Linné.
- Men nu vet jag jättemycket! intygar Argisht, som förutom att rabbla årtal också kan berätta till exempel om Linnés tjuvrökning.
Om han kommer att ha någon nytta av den nyförvärvade kunskapen är han däremot inte säker på.
- Kanske ifall jag får någon lärare som råkar vara Linnéfanatiker. I så fall kan jag imponera.
Informationscentret är öppet till och med mitten av september, eventuellt längre, och det är fritt inträde till utställningarna.

 För information om öppethållningstider, se Botans hemsida.

Senast uppdaterad: 2021-03-24