Linnékonferens om mat och hälsa

22 augusti 2007

Dukat bord med fisk, inspirerat av kosten på Linnés tid.

Maten på Linnés tid var ekologiskt odlad, närproducerad och säsongsanpassad.

I början av september finns chansen att lära sig mer om kostens betydelse för hälsan, från Linnés tid till idag. Uppsala Livsmedelscentrums konferens är en del av Linnéjubiléet och riktar sig till en bred publik.

- Vi vänder oss till Linnéentusiaster över hela världen, experter inom livsmedelsområdet, botanister, journalister, kulturhistoriker och matkreatörer, säger Viktoria Olsson vid Livsmedelscentrum, som drivs i samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Uppsala universitet och Livsmedelsverket.
Än finns det platser kvar till konferensen, som pågår 3-5 september. Culina Mutata – det föränderliga köket – är namnet på konferensen. Med utgångspunkt i Linnés egna studier diskuteras kosten betydelse för hälsan från Linnés tid till idag.

Ekologisk odling
Linné var mycket intresserad av sambandet mellan kost och hälsa och kallade det dietetik. Maten på hans tid var förstås ekologiskt odlad, närproducerad och säsongsanpassad – tendenser som kan kännas igen i dagens matproduktion. Vad är egentligen de största förändringarna under de 300 år som gått sedan Linné föddes? Och var står livsmedelsforskningen idag?
Under konferensen kommer en rad forskare från Uppsala universitet och SLU men också från andra svenska och utländska universitet att medverka.
- Vi räknar med många besökare från andra länder. Konferensen ges på engelska och flera av våra föreläsare är välkända internationellt, säger Viktoria Olsson.

Historisk mat
Under måltiderna ges exempel på hur maten smakade på Linnés tid. Måndagens middag är komponerad av forskaren och författaren Gunilla Lindell och konferensens bröd är bakat på 1700-talsspannmål som har odlats vid Funbo Lövsta.
1700-talsbanketten på tisdagskvällen har skapats av mästerkocken Örjan Klein tillsammans med Gunilla Englund.
Uppsala Livsmedelscentrum är ett samarbete mellan SLU, Uppsala universitet och Livsmedelsverket.

För mer information, kontakta: Viktoria Olsson, ULC, tel: 018-175742, 070-8675742, e-post: viktoria.olsson@ulc.se.

Läs mer om konferensen!

Senast uppdaterad: 2021-03-24