Botan utsedd till en av Sveriges vackraste parker

24 augusti 2007

Botaniska trädgården med Linneanum i bakgrunden.

Botan har fått stor uppmärksamhet under Linnéåret.

Botaniska trädgården i Uppsala kom på tredje plats i årets tävling om Sveriges vackraste park. Juryn kallar Botan för en ”pärla i Uppsala stad”.

Vinnare blev Wij Trädgårdar i Ockelbo i norra Gästrikland och på andra plats kom Drottningholms slottspark på Ekerö utanför Stockholm. Botaniska trädgården i Uppsala blev alltså trea, och motiveringen lyder såhär:
- Uppsala Botaniska trädgård är en pärla i Uppsala stad som med en klassisk barockpark och en botanisk trädgård med stort vetenskapligt värde fått välförtjänt uppmärksamhet under det pågående Linnéåret. Parkens rena form har med vackra blomsterarrangemang återförts till sin forna glans.

Årlig tävling
”Sveriges vackraste park” är en årlig tävling som ska väcka intresse kring landets offentliga parker och trädgårdar. En expertjury valde i maj ut tio finalister bland anmälningarna.
- Årets val var ovanligt svårt, dels eftersom så många starka kandidater hade kvalificerat sig till finalen, dels eftersom juryn i slutändan hade att jämföra två mer traditionella historiska parker med en ung park baserad på ett stort mått av nytänkande, säger jurymedlemmen Richard Aulin.
I den europeiska finalen deltar vinnarna från Sverige, Tyskland, Polen, Italien, Frankrike och England. Juryledamöter från de deltagande länderna kommer att rösta fram ”Europas vackraste park” nästa vår. Både de nationella tävlingarna och den europeiska finalen arrangeras med stöd av Briggs & Stratton, ett företag som tillverkar gräsklipparmotorer.

Läs mer: www.sverigesvackrastepark.se

Senast uppdaterad: 2021-03-24