Möt Franz Schubert i ord och toner

4 september 2007

Nu drar serien Konst-Läkekonst igång för hösten, i Grönwallsalen på Akademiska sjukhuset. Första evenemanget den 11 september handlar om tonsättaren Franz Schubert – människan, konstnärskapet och sjukdomen.

Franz Schubert dog ung, men lämnade en fantastisk musikskatt efter sig. Hans inspiration bromsades varken av social misär eller tidigt uppblossande sjukdom. Överläkare Hans Persson berättelse om Schuberts liv och konstnärskap illustreras med sång av operasångaren Linus Börjesson.
Hans Persson är överläkare vid Giftinformationscentralen och har i många olika sammanhang, t ex i Sveriges Radio, porträtterat tonsättare ur ett medicinskt och musikaliskt perspektiv. Linus Börjesson går sista året vid Operahögskolan i Stockholm, där han började efter avlagd läkarexamen 2003. Under det senaste året har han bland annat framträtt vid Kungliga Operan i Stockholm.

Främja tankeutbyten
Konst-Läkekonst arrangeras av kulturkommittén inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci. Kommittén startades i början av 2007, för att främja tankeutbyten mellan forskare, lärare och doktorander.
Eftersom intresset var så stort, öppnades evenemangen även för andra intresserade. Under våren bjöds det bland annat på teater av Anita Wall (enmansföreställningen Oscar och den Rosa tanten) och ett gästspel av sopranen Gunnel Bohman och pianisten Håkan Sund, i samband med att Eddie Persson berättade om sin bok Döden på operascenen.
Det blir tre nya evenemang under hösten och fyra under våren. Andra kulturaktiviteter planeras också under läsåret – till exempel en novelltävling.

Läs mer!

Senast uppdaterad: 2021-03-24