Ingmar Bergman hyllas på Kulturnatten

7 september 2007

Uppsala University Jazz Orchestra spelar på Musicum under Kulturnatten.

Uppsala University Jazz Orchestra spelar på Musicum under Kulturnatten.

Inför Kulturnatten har Uppsala universitet laddat med många aktiviteter. På Musicum ges en minneskonsert till Ingmar Bergman, Disapriset för populärvetenskap delas ut på Studentbokhandeln och Museum Gustavianum har öppet hus ända till midnatt med utställningar och föredrag.

Lördagen den 8 september är det kulturnatt i Uppsala. På Museum Gustavianum börjar programmet redan kl 11. Temat är ”Vetenskap på tvären” och det handlar mycket om Linné och hans tid. Vid 16 blir det en klåfingrig barnvisning i Fysiska kabinettet under namnet ”Nyfiken på fysik?”
På kvällen blir det föredrag och Speaker´s corner. Kl 21 talar till exempel professor Tore Frängsmyr om ”Det bibliska paradiset hos Linné”. Därefter presenteras utställningen En glimt av paradiset, prins Carl Philips fotografier av Botaniska trädgården. Kvällen avslutas med ett samtal om ”Linnés baksida” med idéhistorikern Carl Frängsmyr och biologen Emil Nilsson.

Pris för populärvetenskap
En bit därifrån, på Studentbokhandeln, delas Disapriset ut av rektor Anders Hallberg kl 19.30. Priset går till en populärvetenskaplig författare med Uppsalaanknytning, och vid prisutdelningen avslöjas det vem som är årets pristagare.
Musicum hyllas Ingmar Bergman med en minneskonsert kl 21-22. Det blir musik ur Ingmar Bergmans filmer – t ex Fanny och Alexander och Höstsonaten, varvat med musik som han själv tyckte mycket om. Sångerskan Ann-Christin Biel och pianisten Eva Karpe kommer att framföra en av Bergmans egna favoriter ”Frauenliebe und Leben” av Robert Schumann, som finns med som filmmusik i Fanny och Alexander.
På minneskonserten framförs också Robert Schumanns tema ur Fanny och Alexander och pianomusik av Robert Schumann och Frédéric Chopin ur Höstsonaten.

Jazzmusik till Linné
Sedan tar andra tongångar vid. Kl 22.30-23.30 framför Uppsala University Jazz Orchestra och musiker ur Kungliga Akademiska kapellet delar ur succéföreställningen i våras – Ulf Johansson Werres Dalaresa. Storbandet fortsätter sedan konserten med favoriter i repris från vårens ”Linné Swings in Spring”, under ledning av Ulf Johansson Werre.
Carolina rediviva ges föreställningen ”Ett kärlekscollage” – med Shakespeare, clown och sång av Andrea Geurtsen och Leif Österlund på piano.
I Botaniska trädgården visas den färgglada och aptitretande skördeutställningen ”Botan skördar” mellan kl 10 och 20. På kvällen, mellan kl 18 och 22, är det öppet hus i det nyrenoverade Tropiska växthuset, bland palmer, näckrosor och tropiska nyttoväxter.
Evolutionsmuseet Zoologi håller öppet för hela familjen mellan 15 och 18, på temat ”Det händer i skymningen”. Det blir tipspromenad bland kottar, pinnar, bajs, benbitar och ett och annat fotavtryck.

Läs hela programmet

Senast uppdaterad: 2021-03-24