Uppsala universitet syns bäst i världspressen

21 september 2007

Forskning är något som ofta sammankopplas med Sverige i artiklar världen över. Och bäst på att synas är Uppsala universitet. Det visar undersökningen "Sverigebilden" som företaget Silobreaker har gjort.

Undersökningen omfattar det 15 000 utländska medier skrivit under augusti och analys av över 4000 artiklar för att se hur bilden av Sverige ser ut i utländska medier. Undersökningen presenterar hur personer, företag, organisationer och nyckelfraser kopplas samman med Sverige.

Bilden ”Sverige som forskningsnation” är enligt undersökningen tydlig under augusti. Det universitet som lyckas bäst med att nå ut i vanliga medier med sin forskning är Uppsala universitet som framför allt är omskrivet i samband med medicinska forskningsresultat, bland annat en studie om ögonsjukdomen glaukom samt diabetesforskning. Bara Sveriges regering är den organisation som är omskriven mer än Uppsala universitet.

- Vi är glada att få en bekräftelse på att Uppsalas medicinska forskning, som har mycket hög kvalitet, uppmärksammas utanför Sverige, säger vicerektor Ulf Pettersson.

Av övriga svenska universitet finns endast Umeå universitet med bland de mest omnämna organisationerna i utländska medier.

Även vid analys av de nyckelord som nämns i samband med Sverige är forskningen framträdande. Framför allt uppmärksammas undersökningar om effekterna av cancertest och en rapport om att alkohol kan ge lägre risk för njurcancer.

Undersökningen kan laddas ner på:
http://newsdesk.se/pressroom/infosphere_ab/resource_attached_document/download/14741

Senast uppdaterad: 2021-03-24