"Välförtjänt Nobelpris" anser Uppsalafysiker

10 oktober 2007

Om Nobelpriset i fysik

Med GMR-tekniken har hårddiskarna krympt radikalt på senare år.

- Jättebra och välförtjänt! kommenterar Olle Eriksson, Uppsalaprofessor i teoretisk magnetism, årets Nobelpris i fysik som går till Albert Fert och Peter Grünberg för deras upptäckt av jättemagnetoresistans. Det är ett område som håller världsklass vid Uppsala universitet.


Forskarna Albert Fert, Unité Mixte de Physique CNRS/Thales, Université Paris-Sud, Orsay, Frankrike och Peter Grünberg, Forschungszentrum Jülich, Tyskland får årets Nobelpris i fysik ”för upptäckten av jättemagnetoresistans” – GMR även kallad.
Årets fysikpris belönar den teknik (GMR)som används för att läsa data från hårddiskar. Det är tack vare denna teknik som hårddiskarna har kunnat krympa så radikalt de senaste åren, i bland annat bärbara datorer och musikspelare (typ Mp3-spelare).
GMR kan också ses som en av de första tillämpningarna inom nanotekniken.

Håller världsklass
- Vi är många inom hela Ångströmlaboratoriet som använder tekniken, säkert ett 20-tal forskare. Det är helt klart den dominerande tekniken när det gäller att lagra information på väldigt små utrymmen, säger Olle Eriksson, professor i teoretisk magnetism vid fysiska institutionen vid Uppsala universitet.
Verksamheten vid fysiska institutionen fick dessutom det bästa omdömet i den forskningsutvärdering av internationella experter, som nyligen gjordes vid Uppsala universitet (KoF 07). Expertpanelen anser att området håller ”världsklass” och är”världsledande”.

Senast uppdaterad: 2021-03-24