Valet av litteraturpristagare överraskade igen

11 oktober 2007

Doris Lessing: Vandra i skugga

Vandra i skugga är den andra delen i Doris Lessings självbiografi.

Årets Nobelpristagare i litteratur, Doris Lessing, har funnits med i förhandsspekulationerna tidigare. Men vid det här laget var det nog många som hade räknat ut henne, tror professorn i litteraturvetenskap Margaretha Fahlgren.

Doris Lessing har skrivit romaner, noveller, reportage, lyrik och dramatik. Genombrottet kom med Den femte sanningen (1962), som av många beskrivs som ett viktigt feministiskt verk. Men Lessings spännvidd är stor, från den självbiografiska Martha Quest-serien till science fiction-serien Canopus i Argo.

- Det här är ett av de största författarskapen under 1900-talet. Att hon fick priset är mycket glädjande, säger Margaretha Fahlgren.

I prismotiveringen beskrivs Lessing som ”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”.

- En bra motivering. Det är viktigt att man lyfter fram den kvinnliga erfarenheten, säger Margaretha Fahlgren, som själv ser Lessings självbiografier som en betydelsefull del av hennes författarskap.

Valet av pristagare har ofta överraskat, och gör det också i år. Det var knappast många som räknat med att Doris Lessing, 87 år, skulle få priset nu.

- Det har ju varit olika typer av författare som fått priset de senaste åren, Elfriede Jelinek var till exempel betydligt smalare. I år gick priset till ett författarskap som sträcker sig över lång tid och som närmar sig sitt slut, säger Margaretha Fahlgren.

Senast uppdaterad: 2021-03-24