Trollkonster och empatiska djur på årets Celsius-Linnéföreläsningar

26 februari 2007

Magiska trick med matematikens hjälp och djurs förmåga till medkänsla är teman för årets Celsius-Linnéföreläsningar, som hålls den 1 mars.

Linnéjubileet till ära hålls årets Linnéföreläsning av Frans B. M. de Waal, professor i primaters beteende vid Emory University och chef för Living Links Center vid samma universitet. Han är en av världens mest kända primatforskare och har i en rad uppmärksammade böcker dragit paralleller mellan apors och människors beteende, från aggression till moral och kultur. I debutboken Chimpanzee Politics (1982) visade han hur maktkamperna i en schimpanskoloni påminner om mänsklig politik, och i sin senaste bok Primates and Philosophers (2006) undersöker han begreppet moral. Föreläsningen kommer att handla om djurs sätt att uppfatta varandra och om deras förmåga till empati.

Celsiusföreläsningen hålls av Persi Diaconis, professor i statistik och matematik vid Stanford University. Diaconis har använt matematiken för att utveckla magiska trick, och är bland annat känd för att ha bevisat att en vanlig kortlek måste blandas sju gånger för att vara ordentligt blandad. Sättet på vilket magiska trick fungerar är minst lika fascinerande som tricken själva, menar han, och kommer att visa detta bland annat genom att demonstrera några trick.

Celsius-Linnéföreläsningarna arrangeras årligen av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten till minne av Anders Celsius och Carl von Linné, som båda var verksamma vid Uppsala universitet.

Tid: torsdagen den 1 mars klockan 13.30
Plats: The Svedbergsalen, Uppsala biomedicinska centrum, B8 (Husargatan 3)

Program:
- kl. 13.30 inledning, professor emeritus Carl-Olof Jacobson
- kl 14.00 Celsiusföreläsning, professor Persi Diaconis: Mathematics and Magic Tricks
- kl 15.30 Linnéföreläsning, professor Frans B. M. de Waal: On the Possibility of Empathy in Other Animals

För mer information, kontakta Ann-Sofie Göransson på kansliet för naturvetenskap och teknik, 018-471 18 93, 070-425 07 52, e-post: Ann-Sofie.Goransson@uadm.uu.se. Värd för Frans de Waal är professor emeritus Staffan Ulfstrand, e-post: Staffan.Ulfstrand@ebc.uu.se, och värd för Persi Diaconis är professor Svante Janson, 018-471 31 88, e-post: Svante.Janson@math.uu.se.

Senast uppdaterad: 2021-03-24