Europaperspektiv 2014: Tio ledande forskare om EU:s roll i världspolitiken

Pressmeddelande
30 januari 2014

Vid årets Europaperspektiv-seminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på EU:s roll i världspolitiken. EU:s relation till Ryssland, klimathotet, biståndspolitiken och människohandeln är några av de frågor som diskuteras.

Klimathotet, fattigdomen och människohandeln är några av de problem som vittnar om allvarliga globala obalanser. Klarar EU-länderna att upprätthålla sin ambitionsnivå i arbetet med dessa frågor? Hur utvecklas EU:s strategiskt viktiga relationer till Afrika, Kina och Ryssland? Och har Cathrine Ashton och EU:s nya utrikestjänst lyckats ge unionen en starkare röst? I boken "Europaperspektiv 2014: EU och de globala obalanserna" diskuterar tio ledande svenska forskare vår tids viktigaste globala frågor och EU-samarbetets betydelse för att driva dem framåt.

Boken presenteras av författarna vid ett seminarium med omkring 400 deltagare på Norra Latins konferenscenter i Stockholm. Forskarpanelerna följs av ett samtal om EU:s roll för de globala obalanserna, med SVT:s utrikeskorrespondent Erika Bjerström, UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage och SvD:s tidigare Bryssel-korrespondent Rolf Gustavsson.

Moderator är Cecilia Garme.

Den tvärvetenskapliga årsboken Europaperspektiv ges ut av universitetens nätverk för Europaforskning och årets bok och seminarium är den sjuttonde årgången.

Detaljerat program: www.europaperspektiv.se

När: Onsdagen den 5 februari 2014 kl. 13.00-16.45.
Var: Norra Latin konferenscenter, Drottninggatan 71B, Stockholm.

Anmälan till: snes@statsvet.uu.se
Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla. Sista anmälningsdag är 3/2.

Vid frågor kontakta redaktionssekreterare Moa Mårtensson, telefon 070-779 64 62 eller e-post: moa.martensson@statsvet.uu.se.


Senast uppdaterad: 2021-03-24