Årets Hugo Valentin-föreläsning om naziväldets omstridda ”judiska råd”

Pressmeddelande
3 mars 2014

Årets Hugo Valentin-föreläsare är Dan Michman, professor i modern judisk historia. Han är en av Israels mest framstående historiker på ämnet Förintelsen och kommer i sin föreläsning den 6 mars att tala om de ökända judiska råden – Judenräte – som påtvingades de judiska samfunden genom nazitysk ockupationspolitik.

Den tolfte Hugo Valentin-föreläsningen ges av Dan Michman, som är professor i modern judisk historia vid Bar-Ilan-universitetet och en av Israels mest framstående historiker på ämnet Förintelsen. Han är ordförande för Bar-Ilan-universitetets Institute of Holocaust Research, och dessutom föreståndare för Yad Vashems International Institute of Holocaust Research i Jerusalem.

Michman har en omfattande akademisk publicering bakom sig över ett brett spektrum av ämnen inom både Förintelsens historia och minnet av Förintelsen. Hans senaste bok är The Emergence of Jewish Ghettos during the Holocaust (Cambridge University Press 2011). Studien argumenterar för en betydande omtolkning av tidigare förståelser av vilken roll och funktion som de judiska ghettona hade så som de kom att formas i det av nazisterna ockuperade Östeuropa.

Michman kommer att föreläsa över ett ämne med en nära koppling till de judiska ghettona: de ökända judiska råden – Judenräte – som påtvingades de judiska samfunden. De judiska råden utgör en av de mest kontroversiella aspekterna av nazitysk ockupationspolitik och har varit föremål för intensiva debatter alltsedan dess. Råden fick bl.a. delta i urvalet av vilka som skulle skickas vidare till koncentrationsläger, och det har hävdats att de judiska dödstalen aldrig skulle ha blivit så omfattande om det inte hade varit för de judiska rådens medverkan. Föreläsningen kommer att behandla rådens inrättande och arbetssätt samt hur de utvecklades vidare i olika samfund över Europa och i Nordafrika, och diskutera i vems intresse styrelserna och väsentliga delar av deras utformning egentligen kom till.

Prorektor Anders Malmberg inleder och kvällens föreläsare presenteras av Tomislav Dulić, föreståndare för Hugo Valentin-centrum.

Föreläsningen äger rum i Auditorium Minus, Museum Gustavianum (Akademigatan 3, Uppsala), torsdagen den 6 mars, kl. 17. 

Alla är välkomna.

Läs mer om årets och tidigare års föreläsare på Hugo Valentin-centrums webbplats.

För mer information, kontakta: Per Jegebäck, tfn: 018-471 23 64, per.jegeback@valentin.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-03-24