Iskall, färgsprakande final på Linnéåret

17 december 2007

Glada med glänsande mantlar avslutade projektgruppen Linnéåret i ishotellet.

Det expansiva Norrland visade upp nyfikenhet, kreativitet och framåtanda som inte stod Linné långt efter när gäster och media från hela världen togs emot för att fira Linnéårets avslutning. Mineral och is, som placerat Norrbotten på världskartan, präglade även festprogrammet.

Nu har Linné2007 haft sin stora final – en mingelfest i -5 grader i Ishotellet i Jukkasjärvis regi med jojk, specialskriven Symphonia Linnaei av kompositören Ralf Lundsten och en norrskensinspirerad, färgsprakande underhållning.

Uppsala universitets Linnéprojektgrupp, iklädda ishotellets isgrå mantlar, kunde denna kväll äntligen slappna av och bara låta sig underhållas. Akademiintendent Per Ström, som agerat ceremonimästare under Växjös och Uppsalas Linnéfirande, njöt av att slippa ansvar för logistiken och Roland Moberg, som varit universitets samordnare och suttit i det nationella arbetsutskottet för jubileet, konstaterade att jubileet fick en värdig final. Året har betytt mycket för Uppsalaregionen, inte minst uppmärksamhet i världen och höjdpunkterna har varit många.
- En av de största höjdpunkterna var ju kejsarparets besök. De reser mycket sällan och ännu mer sällan för att hylla en enskild person. Det är också kul att ungdomarna kommit fram så bra under jubileet, säger han.
Nu ska han snart återgå till sin egen forskargärning och då handlar det om lavar. Det ska bli ganska skönt, medger han.
- Men även forskning är mycket arbetsintensivt i perioder och jag har blivit än mer förvissad om att en av forskarens viktigaste uppgifter är att förmedla sin kunskap till andra och hoppas att andra tar vid där man själv slutar.

Mr Flower power
Annika Windahl-Pontén, som ”till vardags” är idé- och lärdomshistoriker, tror att bilden av Linné breddats – att fler känner till att han inte bara ägnade sig åt att klassificera blommor. Om jubileets syfte att locka fler unga till naturvetenskapen uppnåtts vet man egentligen inte förrän om 10-15 år, och framtiden får också utvisa jubileets eventuella betydelse. Men Mr Flower power – den ungdomlige Linné – tycks ha gått hem, konstaterar Annika Windahl-Pontén.
- Detta fokus på ungdom, aktivitet och mångfald är nog ganska tidstypiskt,1907 var det mer den vise, äldre Linné som förmedlades. Linnés miljöengagemang har kanske fått oproportionellt stor uppmärksamhet i år, även om han förstås hade sådana tankar, säger hon och fortsätter:
- Det är något man valt, och eftersom det är för en god sak är det ändå bra. Sådana val görs i alla jubileer.


Nya mineralfyndigheter
Men avslutningen i Jukkasjärvi/Kiruna var inte bara mingel och fest. Lokala aktörer passade på att berätta om några av de många projekt som pågår. Det handlade om gruvan och nya mineralfyndigheter, om att flytta en hel stad om att bygga ett magnetithotell och om rymdturism. Is, mineral - och design. Regionen är ett eldorado för skulptörer och konstnärer från hela världen, vilket kan upplevas under en vandring genom ishotellets rum.

Yngve Bergqvist, skaparen av hotellet, är inte den som är nöjer sig. Bygget blir större och större för varje år, nya projekt föds och sprider inspiration. Denna vecka börjar det gå direktflyg mellan London, Heathrow, och Kiruna – britterna är flest bland hotellgästerna. Dessutom firar ju byn Jukkasjärvi by 400 år just nu och han är en i en liten grupp entusiaster som planerat firandet.
- Vi företagare träffades och pratade om vad vi kunde ge byn i present. Det blev en gång- och cykelväg till Kiruna – den har byn längtat efter länge, säger han.


Vad vi inte vet
Men även vetenskapen fick stå i fokus på en konferens i Umeå universitets regi. Ett panelsamtal med två nobelpristagare, hela Sveriges egen astronaut Christer Fuglesang, en rektor och två forskare satte fokus på just det som Linné2007 har handlat om: Att förmedla passion och väcka intresse för vetenskap.
Astrofysikern Anja Andersen föreslog att forskarvärlden ska sluta och prata så mycket om vad det vet och mer om vad vi inte vet. För det är ju där fascinationen ligger, att upptäcka nytt. Nobelpristagaren i ekonomi Roger B Myerson, som själv inspirerats till sitt ämnesval av en science-fiction-bok han läst som barn, pekade på behovet av samhällsvetenskapen idag.
- Vi måste förstå oss själva lika bra som atomerna om vi ska klara de stora utmaningar samhället står inför, sade han och fick medhåll av medicinpristagaren Sir Martin J Evans.
- Även medicin handlar om att vi ska förstå oss själva, och i det möter biologin samhällsvetenskapen. Linné gjorde en enorm insats när han placerade människan tillsammans med andra biologiska varelser.

Nationella Linnédelgationens ordförande landshövding Anders Björck meddelade att resenärernas flygresor till Kiruna kommer att klimatkompenseras genom ett bidrag på 25 000 kronor till ett lokalt trädprojekt.
- Detta är ett av de mest lyckade svenska jubileerna någonsin. Vi har fått ett fantastiskt genomslag, sade han.

Det nationella Linnéåret:

  • Total kostnad 97 miljoner kronor, varav statlig finansiering 31 milj.
  • Cirka 2000 evenemang i kalendariet
  • 70 böcker på temat Linné har givits ut under året
  • Över 10 000 artiklar i svensk och internationell press
  • 28 länder - utöver Sverige - har firat Linné
  • 425 Linnéskolor och fler än 100 000 elever har arbetat med Linnéteman

Senast uppdaterad: 2021-03-24