Ny bok ger samhällsvetenskapligt perspektiv på hållbart fiske

Pressmeddelande
8 september 2008

Livet i våra världshav hotas, många arter är rödlistade och kräver en politik som snabbt kan leda till hållbart fiske. I en ny bok ger forskaren Gloria Gallardo ett sociologiskt och ekonomiskt perspektiv på en fråga som hittills framför allt handlat om biologi.

Enligt organisationen IUCN, International Union for Conservation of Nature, hotas mellan 46 och 86 procent av havets djurliv av utrotning. Därför borde politiska initiativ för att uppnå hållbart fiske vara till fördel för såväl ekosystemet om för fiskenäringen. Men i sin bok visar sociologen Gloria Gallardo att vägen till hållbart fiske och stabila ekonomiska lösningar kantas av maktkamp och finansiell oro.

Gallardos bok ger en unik inblick i den dagliga kampen, i politiska strider, familjerelationer och andra sociologiska och ekonomiska frågor inom ett ämne som hittills framför allt beskrivit ur ett biologiskt perspektiv. Beskrivningen ger kunskap som är nödvändig för att lyckas att formulera och genomföra en framgångsrik hållbar fiskepolitik.

Hon menar att en politik som värnar allmänningen och baserar sig på ett system som involverar alla aktörer kan bli mycket framgångsrik. Hon beskriver erfarenheter från två exempel som innebär ett hopp för världshavens överlevnad.

Gloria Gallardo är forskare vid Cemus (Centre for Environmental and Development Studie) som är en enhet inom Centrum för hållbar utveckling vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har tidigare skrivit mycket om landsbygdsutveckling och naturresursfrågor

Boken, From Seascapes of Extinction to Seascapes of Confidence, är publicerad i Open Access och är alltså tillgänglig på internet och kan användas fritt i exempelvis utbildningssyfte så länge författaren citeras för alla via internet på:

Boken kan laddas ner eller beställas i tryckt version på förlaget Co-Action Publishing. Där finns också mer information och en intervju med författaren.

Gloria Gallardo kan kontaktas på 018-471 72 13, gloria.gallardo@cemus.uu.se eller via förlaget 018-495 11 26.

Senast uppdaterad: 2021-03-24