Universitetet firar kulturnatt

Pressmeddelande
11 september 2008

Kulturnatten firas i år med utställningar, musik, föredrag och visningar i universitetets museer, i Musicum och i Botaniska trädgården. För första gången bjuds Uppsalaborna också in till Universitetshusets inre rum.

På kulturnatten fylls hela Uppsala med kultur och i år satsar Uppsala universitet lite extra för att passa på att visa upp lite av sin kultur. Museum Gustavianum har ett fylligt program på temat väder - från syndafloden till utsläppsrättigheter; föreläsningar av meteorolog, konstvetare, teolog och etnolog, en utställning om moln och molnverkstad för barn. Bland de medverkande finns meteorologen Pär Holmgren och fysikern Staffan Yngve som visar blixt och dunder i Anatomiska teatern. Årets Disapristagare som avslöjas under kvällen ger också en föreläsning.

Nytt för i år är att Universitetshuset öppnar fakultetsrummen för Uppsalaborna mellan kl.19-20.30. Dessa rum är normalt stängda, men denna kväll kan man alltså passa på att se de högklassiga 1800-talsinredningarna med konststudenter som ciceroner. Universitetsarkivet visar handlingar, bilder och föremål med anknytning till husets tillkomst och myntkabinettet slår upp portarna till sin helt nya utställning. En stråkkvartett ur Kungliga Akademiska kapellet underhåller. I sal X samtalar författaren P O Enquist och Kerstin Hulter Åsberg om livet och om den nya boken mellan 18.30 och 19.30.

- Att göra universitetets samlingar tillgängliga för allmänheten är en viktig del av vår verksamhet och det är min ambition att vi ska fortsätta med det framöver, säger Margareta Nisser-Dalman, ny universitetsantikvarie sedan knappt två år.

Mer musik blir det på Musicum som bjuder på barockpärlor av Bach och Händel och musik ur den amerikanska sångskatten med universitetets jazzorkester. Evolutionsmuseet och Geocentrum lämnar husen och berättar om berg, jord, vatten och stenar på Gamla torget och i Botaniska trädgården kan man smaka frukter och titta på fossil och djur som sprider frön och pollinerar växter, eller gå en tipspromenad.

Program:
Program på Gustavianum och Universitetshuset

Program på Musicum

Program i Botaniska trädgården

För mer information, kontakta Anna Sonnevi (Museum Gustavianum): 018-471 71 31, 070-07 68, anna.sonnevi@gustavianum.uu.se eller Margareta Nisser-Dalman (konstsamlingarna, Universitetshuset), 018-471 18 30, 070-425 07 04, margareta.nisser@gustavianum.uu.se eller Petra Käck (Musicum), 018-471 13 07, 070-425 08 51, petra.kack@musik.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-03-24