Jon Elster får årets Skytteanska pris i statskunskap

Pressmeddelande
8 april 2016

Årets Skytteanska pris för enastående bidrag till statskunskapen tilldelas Professor Jon Elster, Robert K. Merton professor in social sciences, Columbia University, och titulärprofessor vid Collège de France, Paris.

Jon Elster, som är född i Norge, får priset för sin ”genomborrande, skarpsinniga och aldrig sviktande vilja till prövning och omprövning av vad som förklarar mänskligt beteende”. Från en avhandling om Karl Marx vid Sorbonne 1971 har Elster kommit att borra i frågor om varför vi människor handlar som vi gör. Hur kan sättet vi tänker på, kollektivets makt och våra känslor förklara det? Betydelsen av rationalitet, irrationalitet, sociala normer och känslors betydelse har Elster under en tid av över fem decennier bidragit till att introducera i statskunskapen, och därmed breddat ämnet avsevärt. Jon Elster ständiga intellektuella upptäcktsfärd, där såväl djärva gissningar som självkritik utgjort ständiga följeslagare, är statskunskapens bästa exempel på en nyfikenhet som spränger gränser. 

Priset delas ut vid en ceremoni den 1 oktober i år, i samband med en offentlig prisföreläsning.

Fakta om priset:
1622 inrättade dåvarande universitetskanslern Johan Skytte den skytteanska professuren i statskunskap och vältalighet. Idag är det troligen världens äldsta fortfarande aktiva professur i statsvetenskap. De gårdar som var en del av den ursprungliga donationen finansierar fortfarande både forskning och det skytteanska priset. Priset och en prissumma på 500 000 kronor delas ut av Skytteanska stiftelsen vid Uppsala universitet till den som gjort det ”mest värdefulla bidraget till statskunskapen”.

Läs mer i Li Bennich-Björkmans understreckare i SvD.

Läs mer om skytteanska priset på stiftelsens webbplats.

För mer information, kontakta: Michal Smrek, informatör vid Skytteanska stiftelsen, tel: 070-0664926 e-post: michal.smrek@statsvet.uu.se">michal.smrek@statsvet.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-03-24