På måndag börjar nedräkningen till Sista April

Pressmeddelande
15 april 2016

På måndag börjar klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong räkna ner till Mösspåtagningen den sista april klockan 15.00 (prick). Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år finns det ännu fler anledningar att komma till backen. Det är nämligen där OD:s traditionsenliga konsert kommer att äga rum.

Sista april – Valborgsmässoafton - är årets största studenthögtid i Uppsala. Det är en folkfest som lockar både studenter, Uppsalabor och besökare från när och fjärran.

Speciellt för i år är att OD:s traditionella konsert kommer att äga rum ute på Carolina Redividas trappa. Anledningen till detta är att universitetshuset, där evenemanget normalt hålls, renoveras och är stängt. Konserten börjar direkt efter Mösspåtagningen och pågår en halvtimme.

De klassiska programpunkterna omfattar grötfrukost, forsränning, sillunch, Mösspåtagning, OD:s konsert, champagnegalopp på nationerna, bal på slottet och vårtal vid Gunillaklockan invid Uppsala slott.

- Sista april i Uppsala är en glad fest där alla är välkomna. Det finns många gamla och nya traditioner. Nedräkningsklockan sattes upp första gången 2010. Jag hoppas att många stannar en stund efter mösspåtagningen och lyssnar till OD, säger Gisella Bengtsson, projektledare vid Uppsala universitet.

Sista april-pins delas ut i backen mellan klockan 14.45 och 14.59. En annan, i sammanhanget, relativt ny tradition är studentnationernas initiativ Varannan-vatten med gratisutdelning av vatten på flaska under dagen.

- Uppsala universitet har deltagit i Varannan Vatten-kampanjen sedan studentnationerna tog initiativet för sex år sedan. I år delas fler flaskor vatten ut än någonsin förut, vilket är jätteroligt. Kampanjen är ett utmärkt exempel på ett gott och ansvarsfullt samarbete mellan studentliv, universitet och andra aktörer i staden, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

Mer fakta och bakgrund om traditionerna för Sista April finns på www.uu.se/sistaapril. Här kan du också få mer information om årets nyheter och ta del av alla hålltider för dagen. Filmerna kan ses på www.uu.se/grundkurs1a.

För mer information, kontakta: Gisella Bengtsson, projektledare vid Uppsala universitet, tel: 070-4250608, e-post: gisella.bengtsson@uadm.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-03-24