Flera av Sveriges hetaste teknikbolag kommer ur Uppsalaforskning

12 mars 2008

Redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden har gemensamt identifierat de 33 mest intressanta bland nya teknikbolag.

Företagen finns inom it-världen, energisektorn och inom medicin- och bioteknik. Bland de 33 finns fem från Uppsala: Chromogenics, som nyligen vann ett innovationspris i London och kommer ur professor Claes-Göran Granqvists forskning kring smarta fönster. Vidare Modpro, som utvecklar snabbtest för att avslöja sjukdomar hos såväl människa som djur och har sitt ursprung i professor Lars Baltzers proteinbindarforskning.

- Kul att vara med på listan, särskilt med en motivering som bland annat säger att företagen har potential att ändra spelreglerna i sina speciella branscher, säger Lars Baltzer.

De tre övriga är: Olink, som utvecklar forskningsverktyg som kan se enstaka molekyler och följa hur ämnen i cellerna signalerar till varandra. Företaget är sprunget ur professor Ulf Landegrens forskning. Seabased, som utvecklar generatorer för vågkraft och kommer ur professor Mats Leijons forskning samt slutligen Ångström Aerospace, som härrör ur Fredrik Bruhns forskning. De utvecklar mikrosatelliter och små förarlösa flygfarkoster för övervakning.

Krav för att få vara med på listan var att bolaget ska:

- Utveckla en unik produkt kring en innovation.

- Ha en stor internationell potential och förutsättning att förändra spelreglerna i sin bransch.

- Vara baserat i Sverige och  max sju år.

- Ej vara börsnoterat.

- Inte utveckla nya läkemedel.

Läs mer: http://www.nyteknik.se/nyheter/opinion/ledare/article72529.ece

Senast uppdaterad: 2021-03-24