Boksläpp: Fotbollens matematik i ny bok

Pressmeddelande
20 maj 2016

Fotboll och matematik, vad har de gemensamt? En hel del, visar det sig. I en ny bok, Mer än en sport, förenar matematikprofessorn David Sumpter de två till ytan olika konsterna på ett häpnadsväckande sätt. Den 26 maj berättar han för intresserade om sin bok.

Boken har precis kommit ut i Storbritannien där den har fått stor uppmärksamhet och inom kort är det dags för Mer än en sport (Eng titel: Soccermatics) att släppas också i Sverige.

- Fotboll handlar om skottstatistik, ligatabeller, skottvinkel, strategisk laguppställning – spelet är fullt av siffror, mönster och former. En guldgruva för en matematiker, säger David Sumpter.

I boken använder han matematik för att sätta ljus på fotbollens inre dynamik. Han diskuterar bland annat geometrin i Barcelonas mittfält, likheten mellan en myrkoloni och holländsk fotboll, hur mycket försvaret kan lära av lejon eller hur mycket som är tur och skicklighet av en målserie.

I samband med den svenska lanseringen arrangerar Uppsala universitet ett boksläpp på Gustavianum.

Tid och plats: 26 maj, kl. 18.30. Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala
OBS! Begränsat med plats, anmälan från medier görs till alma.kirlic@math.uu.se

Om författaren: David Sumpter är professor i tillämpad matematik och verksam vid Uppsala universitet. Han forskar i kollektivt beteende och har bland annat använt matematiska modeller för att förklara hur fiskar kommunicerar när de rör sig i stim.

Tidigare forskningsstudier av David Sumpter har bland annat handlat om matematik relaterat till fiskstim, applåder, blickar, demokrati, fattigdom och myror (länkarna leder till mer info om resp studie).

För mer information, kontakta David Sumpter, tel: 018-471 32 14, 070-425 03 37, eller david.sumpter@math.uu.se

För recensionsex, ta kontakt med förlaget Volante; 08-702 15 19, info@volante.se

Senast uppdaterad: 2021-03-24