Stjärnskottet Ellen Nisbeth åter i Kungliga Akademiska kapellet

Pressmeddelande
30 maj 2016

Den unga och prisbelönte violasten Ellen Nisbeth framför Waltons Violakonsert tillsammans med Kungliga Akademiska kapellet, den 4-5 juni 2016.

Ellen Nisbeth, född i Uppsala 1987, har vunnit flera prestigefulla priser. 2012 vann Ellen Nisbeth Kungliga Musikaliska Akademiens solistpris, som första altviolinist någonsin. 2013 vann hon Den norske solistpris och 2014 blev hon tilldelad Giresta kyrkas stipendium från Anders Walls Stiftelser. Nisbeth har tidigare varit medlem i Kungliga Akademiska kapellet och det är ett glädjefyllt återseende för båda parter.

- Det känns oerhört roligt att efter 10 år komma tillbaka och spela med kapellet, denna gång som solist. I slutet av högstadiet siktade jag in mig på att komma in på en musikhögskola och det var väldigt givande att under gymnasietiden vara med i kapellet. Den energi, hängivenhet och brinnande intresse för att musicera tillsammans som finns hos kapellets medlemmar med Director musices Stefan Karpe i spetsen är verkligen något att inspireras av. Det är med en stor glädje som jag återvänder till Uppsala och spelar en av mina nya favoritkonserter, Waltons konsert för viola och orkester, säger Ellen Nisbeth.

Kungliga Akademiska kapellet är Uppsala universitets egen symfoniorkester under ledning av Director musices Stefan Karpe. I höstas medverkade Kungliga Akademiska kapellet i musikalen West Side Story och i denna konsert får vi åter höra toner ur musikalen genom framförandet av Bernsteins Symphonic Dances from West Side Story. Detta är en svit för symfoniorkester med valda delar ur musikalen med samma namn. På konserten framförs även Stravinskijs Symphony in Three Movements.

Konserten framförs i Eric Ericsonhallen i Stockholm den 4 juni och i Rikssalen på Uppsala slott den 5 juni. Kapellet och Ellen Nisbeth kommer även att åka på turné till Irland i mitten på juni med samma konsertprogram.


Konsert
Walton: Violakonsert
Stravinskij: Symphony in Three Movements
Bernstein: Symphonic Dances from West Side Story

Solist: Ellen Nisbeth, viola
Dirigent: Stefan Karpe

4 juni: Eric Ericsonhallen, Stockholm, kl. 15.00
5 juni: Rikssalen, Uppsala slott, Uppsala, kl. 15.00
17 juni: Astra Hall, UCD Student Center, Dublin, kl. 19.00
19 juni: Christ Church Cathedral, Dublin, kl. 19.00

Biljetter till Sverige-konserterna säljes via Ticketmaster.se.

Mer information
Projektadministratör: Rebecca Måwe, rebecca.mawe@musik.uu.se 018-4711307, 0701679210
Dirigent/Director musices: Stefan Karpe, stefan.karpe@musik.uu.se

www.akademiskakapellet.uu.se

Bilder för nedladdning:
Ellen Nisbeth  

Senast uppdaterad: 2021-03-24