Frågelådan svarar på dina frågor om Linné

1 mars 2007

Vad åt Linné under sina resor? Upptäckte han något nytt i Göteborg? Hur inventerar man en växt? Frågelådan på Linné online har svar på det mesta.

Bakom tjänsten står Gunnar Tibell, professor emeritus i högenergifysik som har svarat på barns och vuxnas frågor om Linné alltsedan projektet startade 1998.

- Mängden frågor har ökat kraftigt, kanske på grund av jubileumsåret. Förut var det mest barn som ställde frågor men nuförtiden är det påfallande många vuxna som skriver, berättar han.

Sammanlagt kommer det in mellan femton och tjugo frågor i veckan. Gunnar Tibell har under årens lopp samlat på sig en hel del litteratur om Linné och svarar själv  på en stor del av frågorna, dessutom har han ett nätverk på fem till tio personer som vid behov hjälper till. Favoritfrågorna är många, till exempel den om Linnés bananer.

- Linné var först i Europa med att lyckas odla bananer, och spekulerade i om den frukt Eva gav Adam i Paradiset var en banan i stället för ett äpple. Därför döpte han också sin banan till Musa paradisica.

Innan man skickar in sin fråga kan det vara värt att titta igenom Linné online så att svaret inte redan finns någonstans, tipsar Gunnar Tibell.

- Konkreta frågor är roliga, till exempel när folk undrar om Linne besökte en viss ort och vad han gjorde där.

Frågelådan hittar du här.

Senast uppdaterad: 2021-03-24