Dags för Linnéfestival
21 juli 2008

Den nya Linnefestivalen tar vid där jubileumsåret slutade.
Den 27 juli går startskottet för Uppsalas nya Linnéfestival, en utökad version av tidigare somrars Linnévecka.
Under två veckor kommer det runtom i Uppsala att bjudas på bland annat skådespel, visningar, naturvandringar och 1700-talsfest.
- Vi ville ha ett Linnéevenemang även efter jubileumsåret, och då beslöts det att den gamla Linnéveckan i augusti, som Hans Odöö stod bakom, skulle utökas till två veckor. Nu har även Uppsala universitet en aktivare roll än förut, berättar Annika Windahl Pontén, projektledare för Linné2007 och vikarierande trädgårdsintendent vid Uppsala linneanska trädgårdar.
Linné möter moderna forskare
Universitetet ordnar evenemang i Linneträdgården, där även invigningsfesten hålls den 27 juli, samt i Botaniska trädgården, på Museum Gustavianum och på Linnés Hammarby.
- Alla Linnéminnen kommer att ha ett extra fylligt program under festivalveckorna och håller öppet varje dag, med undantag för Linnémuseet som är stängt på måndag, berättar Annika Windahl Pontén.
I Botaniska trädgården ordnas till exempel en visning med rubriken Vad Linné inte visste den 30 juli, och på Museum Gustavianum kan man den 7 augusti se Linné själv i diskussion med nutida Uppsalaforskare. Ryktet säger att Linné inte är helt nöjd med de moderna biologiska forskningsrönen… Den 8 och 10 augusti blir det mer skådespel i Linnéträdgården i form av Växternas trollkraft, en föreställning där publiken får följa med på en tur i trädgården.
Färgväxter och husdjur i Linnéträdgården
Linnéfestivalen bygger vidare på den grund som lades under Linnéåret, men bjuder också på helt nya inslag. Ett exempel är den familjedag som ordnas i Linnéträdgården den 3 augusti, där trädgårdsmästare Lena Hansson kommer att berätta om växter som kan användas för olika sorters färgning. På familjedagen kommer det också att handla om husdjur, något som Linné hade många av, och flera djur kommer att finnas på plats i Linnéträdgården. Dessutom finns krukväxtsällskap på plats för att ge råd och tips.
Den 2-3 augusti blir det också stor 1700-talsfest på S:t Eriks torg, med Linnésalonger där både barn och vuxna kan ställa frågor till forskare från Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Planer på fortsättning
Bakom festivalen står fyra av de lokala aktörer som samarbetade under fjolårets Linnéjubileum. – Uppsala universitet, Uppsala kommun, SLU och Svenska Linnésällskapet.
- Tanken är att Linnéfestivalen ska bli ett återkommande arrangemang, precis som den nationella Linnéveckan i maj, berättar Annika Windahl Pontén.
Linnéfestivalen pågår den 27 juli – 10 augusti. För mer information om programmet, se www.linneuppsala.se.