Uppsala universitet på prestigefylld rankinglista

13 augusti 2008

Uppsala universitet kommer på plats 71 i den stora ranking av världens universitet, som görs varje år vid Shanghai Jiao Tong university i Shanghai. Resultatet är något sämre än förra året, då universitetet kom på plats 66.

Uppsala universitet är ett av fyra svenska universitet som kvalar in på den prestigefyllda listan över världens 100 främsta universitet i 2008 års ”Academic Ranking of World Universities”. Rankingen genomförs för sjätte året i rad och har fått stort genomslag i universitetsvärlden.
Karolinska Institutet kommer på 51:a plats, därefter följer Uppsala universitet på plats 71. Stockholms universitet kommer på plats 86 och Lunds universitet på plats 97.
- Det är väldigt lite som skiljer från tidigare år, säger prorektor Kerstin Sahlin.
- Resultatet är bra, men vi kan alltid bli bättre! Det är väldigt många som tittar på de här rankingresultaten, så visst är det viktigt att få en bra placering. Det har betydelse både när det gäller att locka utländska studenter och starta strategiska samarbeten med andra universitet.

Mest teknik och naturvetenskap
Rankingen vid Shanghai Jiao Tong university tar hänsyn till citeringar av artiklar, antalet artiklar som publiceras i Nature och Science samt nobelpris bland personal och alumner.
- Det är viktigt att komma ihåg att just den här rankingen främst är inriktad på teknik, naturvetenskap och medicin, så humaniora kommer inte alls med i bedömningen, konstaterar Kerstin Sahlin.
Precis som förra året toppas listan av tre prestigefyllda amerikanska universitet: Harvard University, Stanford University och University of California – Berkeley. På fjärde plats följer ett europeiskt universitet, nämligen brittiska Cambridge University.
På listan över de 100 bästa europeiska universiteten kommer Uppsala universitet på 21:a plats.

Läs mer:

Academic Ranking of World Universities 2008

Senast uppdaterad: 2021-03-24