Lundaspex besöker Uppsala

21 augusti 2008

Anders Hallberg och Göran Bexell ser Uarda lyfta upp Moses ur Fyrisån.

Anders Hallberg och Göran Bexell ser Uarda lyfta upp Moses ur Fyrisån.

Den 19 september uppförs Lundaspexet Uarda i Uppsala. Samtidigt träffas de båda universitetens ledningsgrupper för att diskutera nya samarbeten.

Uarda, som i år firar 100-årsjubileum, gjorde en snabbvist i Uppsala redan i onsdags i samband med att biljetterna till föreställningen släpptes. Med rektorerna vid Uppsala och Lunds universitet, Anders Hallberg och Göran Bexell, som åskådare lyfte hon upp Moses ur vassen i Fyrisån.
- I föreställningen hittar Uarda Moses i vassen. Nu fann hon honom i Fyrisån, och för att hedra detta kommer vi att upprätta spexet i Uppsala, förklarar Lundaspexarnas förman Gustav Dahlgren.
Uarda, eller Sfinxens spådom, skrevs till Lundakarnevalen 1908 och är ett av de mest kända och omtyckta spex som gjorts i Lund. Berättelsen utspelar sig i fornegyptisk miljö. Sedan lång tid tillbaka uppförs Uarda vart femte år, och årets jubileumsföreställning har redan setts av över 10 000 personer i Lund.

Universiteten vill stärka samarbetet

I samband med föreställningen kommer även Lunds universitetsledning på besök till Uppsala.
- Vi välkomnar både Lundaspexarna och ledningsgruppen. Att bjuda hit lundensarna är en del av vår ambition att förstärka samarbetet mellan våra två internationellt framstående lärosäten, berättar Anders Hallberg.
- Tanken är att vi ska etablera en bättre samverkan, och genom det här mötet mellan ledningsgrupperna vill vi uppnå något mer konkret inför framtiden, säger Göran Bexell.

Uarda uppförs i Universitetsaulan den 19 september. Biljetterna säljs av UNT och på nationerna.

Senast uppdaterad: 2021-03-24