Vikingar i fokus

3 september 2008

vendeltida hjälm från Valsgärde

På Gustavianums utställning visas bl a denna vendeltida hjälm från Valsgärde.

Bland annat runstensvandring och teater står på programmet på arkeologidagen den 31 augusti, då universitetsparken förvandlas till ett vikingaläger.

Arkeologidagen ordnas av Riksantikvarieämbetet, och programpunkter kommer att ordnas på över 30 platser runtom i Sverige. Vid Uppsala universitet är det Museum Gustavianum som står för arrangemanget.
- Det blir en blandning av mer traditionella föredrag och visningar och mer praktiska upplevelseaktiviteter. Programmet riktar sig till hela familjen, berättar Cecilia Ödman som är programansvarig vid museet.
Dagen inleds med en runstensvandring i universitetsparken och runt domkyrkan, där Henrik Williams, professor i nordiska språk, berättar vad som egentligen står på runstenarna.
I universitetsparken kommer också ett vikingaläger att finnas på plats, där man kan bekanta sig med hur vikingarna levde.

Teater i Anatomiska teatern

I Anatomiska teatern får publiken möta Ibn Fadlan, en arabisk resenär som träffade och beskrev vikingar under sina resor i Nordeuropa på 900-talet. I föreställningen berättar han om dessa möten och om de kulturkrockar som uppstod.
På Musum Gustavianum kan man också bekanta sig med utställningen ”Valsgärde. Vendeltid – Vikingatid”, som presenterar de unika fynd som gjorts i båtgravarna i Valsgärde utanför Uppsala. I anknytning till utställningen håller Valsgärdekännaren Peter Sawyer ett föredrag på engelska om hur utgrävningarna gick till.
Arkeologidagen pågår klockan 12-16 och det är fri entré till alla aktiviteter. För mer information om programmet, se kalendariet.

Senast uppdaterad: 2021-03-24