Nobelpristagaren Edvard Moser håller Göran Gustafsson-föreläsning

Pressmeddelande
7 december 2018

Den 18 december besöker professor Edvard Moser Uppsala universitet. I en öppen föreläsning kommer han att tala om tid och rum i hippocampus, den del av hjärnan som bland annat är involverad i minnesbildning och lokalsinne.

Edvard Moser tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2014 tillsammans med May-Britt Moser ”för deras upptäckter av celler som utgör positioneringssystem i hjärnan”. Deras forskning har klargjort hur hjärnan fungerar när vi orienterar oss, vilket exempelvis kan öka förståelsen för hur Alzheimers sjukdom uppstår.

Edvard Moser har sin grundutbildning i psykologi vid Oslo universitet och doktorerade 1995 i neurofysiologi. Moser rekryterades efter postdoktorala studier i Storbritannien till Norges teknisk-natur-vetenskapliga universitet i Trondheim (NTNU) där han nu är professor i neurovetenskap och director för Kavli Institute for Systems Neuroscience.

Läs mer om forskningen på forskargruppens hemsida.

Föreläsningen ”Space and time in the hippocampus” är öppen för allmänheten.
Tid: 18 december kl. 14.15
Plats: Grönwallsalen, Akademiska sjukhuset, ingång 70
Evenemangets webbsida.

För mer information eller reservation av pressplats kontakta Ann-Charlotte Hellzén-Wallin, informatör vid kansliet för medicin och farmaci, e-post: ann-charlotte.hellzen-wallin@uadm.uu.se, tel: 070-425 03 24

Göran Gustafsson-föreläsningar i medicin hålls återkommande vid Uppsala universitet. De arrangeras av kansliet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet i samverkan med Göran Gustafssons Stiftelse. Göran Gustafsson (1919-2003) var en framgångsrik svensk entreprenör och affärsman. För att ge tillbaka till samhället och utveckla förutsättningar för människan att förbättra sin omgivning skapade han två större forskningsstiftelser.

Läs mer om Göran Gustafssons Stiftelse för främjande av vetenskaplig forskning vid Uppsala universitet och Kungl. Tekniska högskolan.

Senast uppdaterad: 2021-03-24