Kaffebatterier med världsrykte

15 mars 2008

När batteriforskarna på Ångström utvecklar moderna, miljövänliga batterier använder de sig av aluminiumbelagd plastfolie från Lindvalls kaffe i Uppsala. Samma material som används för att förpacka kaffepulver funkar utmärkt för att omsluta batteriets komponenter.

- Om vi vill ha ett batteri som sluter riktigt tätt, använder vi annat material, men det här räcker bra för många av våra experiment, berättar Josh Thomas, professor i fysikalisk kemi och batteriforskare sedan många år tillbaka.
Det var han som kom på att man kunde använda just denna folie, när han utvecklade Li-jonbatterier i Odense för flera år sedan. Sedan dess finns alltid en rulle från Lindvalls kaffe i labbet. Folien är billig, men det finns andra fördelar också.
- Om man ska fokusera på själva principen i ett batteri kan man använda röntgenstrålning. Ett tunt skikt absorberar mycket lite av strålningen och stör därför inte experimenten.
”Coffe bag”-batterier kallade han dem i en artikel, som sedan blev citerad av andra. Nu är begreppet spritt inom forskarvärlden.

Senast uppdaterad: 2021-03-24