Teknikåttans finaler avgörs digitalt

Pressmeddelande
28 maj 2020

På grund av coronakrisen flyttar frågetävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande åttondeklasserna får lämna in sin uppgift digitalt och domarna gör sina bedömningar på distans. 3 juni presenteras vinnaren.

Teknikåttan är en årlig tävling som riktar sig till åttondeklassare i hela landet. Eleverna ska svara på frågor om naturvetenskap, matematik och teknik. Normalt görs detta via kvaltävlingar, där de bästa klasserna samlas i en regionfinal på något av de 12 lärosäten som står som arrangörer. Vinnarna går sedan vidare till en riksfinal där en slutlig vinnare koras.

I år hann man bara med kvalen innan coronakrisen slog till och alla tävlingar som därefter skulle avgöras fysiskt på plats fick ställas in. Men åttornas kamp fortsätter, dock i en annan form. En av de klassuppgifter som skulle ha redovisats på regiontävlingen har gjorts om för att istället fungera digitalt. 68 procent av de 77 lag som skulle medverka i regionfinalerna har nu genomfört tävlingen på nätet. Men tävlingen är inte riktigt som vanligt, konstaterar Sami Vihriälä, nationell projektledare för Teknikåttan:

– Vi behövde konstruera om upplägget mitt i den påbörjade tävlingen, då vi ville fortsätta låta elevernas engagemang flöda trots krisen vi alla drabbats av. Vi vill ju vara med och inspirera skolorna och eleverna inom området naturvetenskap och teknik, säger Sami Vihriälä.

I år har klassuppgiften varit att konstruera och bygga en automatisk sopsorterare som kan sortera kulor i olika material: plast, metall och komposterbart. Redovisningen görs igenom dokumentation av arbetet i en blogg samt en video där maskinens funktion visas upp. Det är inte bara hur bra själva sorteringen fungerar som bedöms utan även ritningar, beskrivningar av hur arbetet gått till, vilka tekniker som används och hur utprovningen har gått till.

– Många klasser har varit väldigt engagerade och hur de valt att lösa problemet med kulsorteringen skiljer sig mycket åt. Många använder sig av kulornas olika vikt, och några klasser har valt att programmera sina maskiner med hjälp av micro:bits. Jag tror att det kommer att bli svårt för domarna att bedöma vilka bidrag som är bäst, säger Maria Carlander, projektledare vid Uppsala universitet.

Den 15 maj var det deadline för skolklasserna och efter att alla bidrag bedömts finns de nu tillgängliga på Teknikåttans hemsida. Fem klasser ifrån Uppsalaregionen tävlar vidare: två klasser från Edsbergsskolan i Sollentuna, en klass från S:t Olofs skola i Sigtuna, en klass från Väsby skola i Upplands Väsby, och slutligen en klass från Uppsala musikklasser i Uppsala.

Vilken åttondeklass som slutligen står som segrare avslöjas i en en film som Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm gör och som publiceras på nätet den 3 juni. De tio bästa bidragen vinner 10 000 kronor var till klasskassan. Utöver det delas 10 000 kronor ut till den klass som gjort den bästa designen. De klasser som tagit sig vidare från kvaltävlingen har belönats med 2 500 kronor var.

Teknikåttan ett viktigt inslag för att väcka ungas intresse för teknik.

– Uppsala universitet har flera olika projekt för att väcka elevers nyfikenhet och intresse för teknik och naturvetenskap. Vi arrangerar den stora vetenskapsfestivalen SciFest varje år, tar emot studiebesök, fortbildar lärare i programmering och bjuder in både lärare och elever att möta forskare och ta del av ny kunskap i forskningens framkant. Det känns både rätt, utvecklande och spännande att under denna annorlunda vår, prova att genomföra tävlingen på ett nytt och helt digitalt sätt, säger Maria Carlander


Fakta: Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för de ämnena. Teknikåttan startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola. Sedan dess har intresset för att delta ökat från år till år. I dag är Teknikåttan rikstäckande och indelad i tolv regioner, där en högskola eller ett universitet i varje region ansvarar för tävlingarna och för kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare.

För mer information kontakta:

Maria Carlander, projektledare vid Uppsala universitet:
Tel: Tel: 073-0287324
E-post: maria.carlander@uadm.uu.se

Katarina Holmborn Garpenstrand, projektledare vid Uppsala universitet och som har arbetat med den praktiska omställningen av tävlingen.
Tel: 070-1679473
E-post: katarina.garpenstrand@uadm.uu.se

Sami Vihriälä, nationell projektledare för Teknikåttan:
Tel: 070-1679041
E-post: sami.vihriala@uadm.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-03-24