Bakterier kan dämpa negativa effekter av mutationer

Pressmeddelande

Anneli Waara anneli.waara@uadm.uu.se Tel: 018-4711974 Mobil: 070-425 0718 De flesta genetiska förändringar som sker i DNA påverkar organismen på ett negativt sätt och resulterar i försämrad överlevnadsförmåga. I en artikel i senaste numret av tidskriften Nature Genetics visar en forskargrupp ledd från Uppsala universitet att bakterier har mekanismer som kan dämpa mutationernas negativa effekter. Genom att låta bakterien Salmonella typhimurium samla på sig mutationer i sin kromosom och sen mäta hur mycket överlevnadsförmågan sänktes kunde man visa att ju fler mutationer som ansamlats desto mindre var den negativa effekten av ytterligare mutationer. En anledning till denna bufferteffekt var att ju fler mutationer bakterien innehöll ju högre var dess produktion av så kallade “chaperoner”. Chaperoner är proteiner som finns i alla typer av celler och vars funktion är att hjälpa till att vecka andra proteiner så att de får en riktig tredimensionell struktur. - Troligen är det så att cellen kan känna av hur många skadade proteiner den innehåller och sedan ställa in produktionen av chaperoner på rätt nivå, säger professor Dan Andersson, huvudansvarig för studien som gjorts i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och University of California. Dessa resultat var oväntade och kommer att ha betydelse inom både evolutionsbiologisk och cellfysiologisk forskning. Kontaktperson: Dan Andersson, tel, 018-471 41 75 eller via e-post: Dan.Andersson@imbim.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin