Forskning om mat för äldre i nytt studiematerial
Pressmeddelande
Det treåriga forskningsprojektet Mat för äldre, med åtta deltagande länder i Europa, har avslutats och nu ska forskningen komma samhället till nytta. - Vi har gjort ett studiematerial, Matskola för äldre, som vänder sig till pensionärsorganisationer, äldreomsorgen, och inte minst till industrin, säger Margaretha Nydahl, docent vid institutionen för hushållsvetenskap, Uppsala universitet och en av forskarna i projektet. Forskningsprojektet visade att äldre i Europa har mycket gemensamt när det gäller synen på mat och mathållning. Många är oroliga för hur de ska klara inköp och matlagning i framtiden – och undrar även om de äter tillräckligt bra. - Det gäller både män och kvinnor, även om det kanske är särskilt svårt för män som kanske får ta över en mycket ovan roll i hemmet. Men även om kvinnor ofta har stor erfarenhet känner de sig väldigt begränsade när orken börjar tryta, säger Margaretha Nydahl. Utgångspunkten i studiematerialet är att det ska gå att använda den färdigmat som finns i butiken. De många larmen om att färdigmat är dålig gör att många får dåligt samvete när de inte orkar laga mat från råvaror. Men oftast finns det ingen anledning till oro, menar Margaretha Nydahl. Det mesta går bra att använda, men de kanske behöver kompletteras. Mer komplicerat än så är det ofta inte. Idag får man ständigt nya råd om hur och vad man bör äta, bland annat via massmedia. Men de vänder sig ofta till yngre, och kanske överviktiga personer. Mellanmål ska man till exempel undvika, men för äldre är det tvärtom väldigt viktigt med mellanmål eftersom många snarare äter för lite. Målgruppen för studiematerialet är yngre äldre, dvs nyblivna pensionärer som fortfarande känner sig pigga och kan planera sin framtid genom att tänka igenom sin mathållning och börja titta vad som finns i butiken. Även vårdpersonal, dietister och kostekonomer kan ha stor nytta av materialet. En annan viktig målgrupp är livsmedelsindustrin. - Gruppen äldre växer och det borde finnas ett stort intresse för färdiga måltider, tydligt märkta med större text och mindre portionsstorlekar till exempel. Materialet bör ses som ett viktigt folkhälsoarbete som bör uppmärksammas i alla landets kommuner, säger Margaretha Nydahl. Forskningsprojektet koordinerades från England och genomfördes 2003-2005. Övriga deltagande länder var Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Italien och Polen. För mer information, kontakta Margaretha Nydahl, 018-471 23 18, e-post Margaretha.Nydah@ihv.uu.se Länk till pressmeddelande med eventuella bilder: http://info.uu.se/press.nsf/pm/forskning.om.id0A9.html Pressinformatör Anneli Waara E-post Anneli.Waara@uadm.uu.se Telefon: 018-471 1974 Mobil: 0704-250718 Fax: 018- 471 1520 Adress: Box 256, 751 05 Uppsala