Astronomiska underverk på Museum Gustavianum

Pressmeddelande

En exakt bronskopia av ett av världens mest exklusiva fynd finns nu att beskåda på Museum Gustavianum i Uppsala. Det astronomiska instrumentet, Antikytheramekanismen, är ett fornfynd daterat runt 100 f. Kr, som bland annat använts för att beräkna himlakropparnas läge. Utställningen ”Räkna med astronomi” öppnar den 31 januari.

En exakt bronskopia av ett av världens mest exklusiva fynd finns nu att beskåda på Museum Gustavianum i Uppsala. Det astronomiska instrumentet, Antikytheramekanismen, är ett fornfynd daterat runt 100 f. Kr, som bland annat använts för att beräkna himlakropparnas läge. Utställningen "Räkna med astronomi" öppnar den 31 januari.

- Antikytheramekanismen är ett världsunikt objekt, som är fullständigt isolerad tidsmässigt och har en alldeles särskild konstruktion, säger Göran Henriksson, astronom vid Uppsala universitet och en av initiativtagarna till utställningen.

Det är med anledning av det internationella Astronomiåret 2009 som Museum Gustavianum nu inviger utställningen " Räkna med astronomi". Förutom bronskopian på den berömda Antikytheramekanismen kan man se första upplagan av Galileo Galileis bok "Stjärnornas budbärare" från 1610 som förkastar Aristoteles teorier om att alla himlakropparna kretsar kring jorden. Galileis upptäckt ställde tidigare teorier på ända och la grunden till den moderna astronomin som vetenskap. Från universitetets samling av astronomiska instrument visas kikare och linser som har tillhört Anders Celsius och Samuel Klingenstjerna som båda var verksamma som astronomer vid Uppsala universitet under 1700-talet. Universitetets konstsamling bidrar med porträtt och byster på andra astronomer som också de var knutna till universitetet.

- Vi vill väcka lusten till vetenskapen, bland annat genom att belysa vetenskapens framsteg med konkreta föremål, säger museichef Ing-Marie Munktell.

Och särskilt vill hon lyfta fram Antikytheramekanismen, som sägs vara den äldsta bevarade förfadern till dagens analoga datorer. Göran Henriksson är också mycket stolt över att kopian, som bygger på den allra senaste forskningen om mekanismen, nu finns i Uppsala.

Utställningen öppnar för allmänheten den 31 januari 2009.
Pressvisning efter överenskommelse. Välkomna!

Kontaktpersoner:
Museichef Ing-Marie Munktell, tel: 018-471 75 78, 070-425 05 47 eller informatör Anna Sonnevi (ang. pressvisning mm), tel: 018-471 71 31,
070-425 07 68, anna.sonnevi@gustavianum.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin