Effektiv behandling mot ms

Pressmeddelande

Nu visar forskare vid Uppsala universitet att det är möjligt att stoppa sjukdomen multipel skleros, ms. Genom att behandla patienter med blodstamceller har man lyckats stoppa sjukdomsförloppet.

Nu visar forskare vid Uppsala universitet att det är möjligt att stoppa sjukdomen multipel skleros, ms. Genom att behandla patienter med blodstamceller har man lyckats stoppa sjukdomsförloppet.

- Våra resultat är mycket lovande och visar att behandlingen i bästa fall kan stoppa all sjukdomsaktivitet, säger Jan Fagius, överläkare och docent i neurologi vid Uppsala universitet.

Idag lever cirka 14 000 människor i Sverige med den kroniska sjukdomen ms. Typiskt för sjukdomen är att den går i skov och i många fall leder till allvarliga funktionsnedsättningar på lång sikt. Genom att behandla patienter med höga doser cellgifter, cytostatika, och återinföra blodstamceller från deras egen benmärg har denna autoimmuna sjukdom markant förbättrats eller läkt ut. Men det är inte alla patienter som har möjlighet att få behandlingen.

- Behandlingen görs bara på patienter med mycket aggressiv ms och som varit sjuka en kortare tid och förväntas ha en god återhämtningsförmåga. Man tror inte att behandlingen kan reparera ett redan kroniskt skadat nervsystem. Behandlingen utförs dessutom bara på de allra sjukaste, då den trots allt riskerar patientens liv, säger Jan Fagius.

I Uppsala, vid Akademiska sjukhuset, har femton patienter genomgått behandlingen och fått blodstamceller från sin egen benmärg transplanterade. Resultaten är i huvudsak mycket goda. En av patienterna verkar till och med verkar ha blivit botad.

- Men för att vara säkra på att sjukdomen försvunnit helt måste vi följa patienten livet ut, säger Jan Fagius.

Nu visar också en amerikansk studie liknande resultat. Studien är gjord på 21 patienter och visar att fyra av fem patienter som fick stamceller från sin egen benmärg hade mindre besvär efter tre år. Se mer info på www.thelancet.com

För mer information, vänligen kontakta Jan Fagius, institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, Jan.Fagius@akademiska.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin