Kunskap om genetik förbättrar osäker medicinering
Pressmeddelande
Ungefär 100 000 svenskar behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Patienter är olika känsliga för Waran, vilket gör att behandlingen i början blir till en riskfylld balansgång mellan blödning och blodpropp. Nu har forskare vid Uppsala universitet utvecklat en modell för att beräkna rätt dos innan behandlingen påbörjas. Studien publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.
Ungefär 100 000 svenskar behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Patienter är olika känsliga för Waran, vilket gör att behandlingen i början blir till en riskfylld balansgång mellan blödning och blodpropp. Nu har forskare vid Uppsala universitet utvecklat en modell för att beräkna rätt dos innan behandlingen påbörjas. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.
Ett 20-tal forskargrupper i fyra världsdelar har gått samman för att undersöka om det går att förutsäga rätt dos Waran innan behandlingen påbörjas. Data från 5 700 personer som behandlas med Waran har samlats in från de fyra världsdelarna. Niclas Eriksson, som är statistiker vid UCR- Uppsala clinical research centre, har utvecklat en modell för att beräkna rätt Warandos på människor med europeiskt, afrikanskt och asiatiskt ursprung.
- Resultaten visar att med hjälp av variation i två gener, VKORC1 och CYP2C9, kan man förutsäga vilken dos patienterna kommer att landa på, säger Niclas Eriksson.
- Nästan hälften av patienterna har mutationer som gör att de behöver en lite lägre dos än normalt och några procent behöver en mycket låg dos, säger Mia Wadelius, läkare och forskare vid klinisk farmakologi, Akademiska sjukhuset, och som lett den svenska datainsamlingen.
Nästa steg blir att testa den här metoden på patienter i sjukvården. I vår startar en amerikansk klinisk prövning för att undersöka om skräddarsydd behandling ökar säkerheten vid behandling med Waran. En liknande klinisk prövning startar i höst i sju länder i Europa. Sammanlagt kommer 3000 patienter som börjar behandling med blodförtunnande mediciner att rekryteras. Den svenska delen av studien leds av Mia Wadelius och Waranmottagningar i Uppsala och Skåne kommer att delta. Patienterna börjar antingen med skräddarsydd dos eller på vanligt sätt och jämförs sedan.
- Även patienter som får skräddarsydd dos behöver regelbundna test på blodets förmåga att levra sig, eftersom både mat och andra mediciner påverkar, men vår förhoppning är att behandlingen blir både säkrare och tryggare med en skräddarsydd dosering, säger Mia Wadelius.
För mer information, vänligen kontakta:
Mia Wadelius, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper
018-611 49 45; Mia.Wadelius@medsci.uu.se