Busslaster med gymnasieelever till Uppsala
Pressmeddelande
Den 10-12 mars får Uppsala universitet besök av cirka 3500 gymnasielever. Då är det nämligen dags för årets högskoledagar. Första dagen kommer Uppsalaskolorna och den 12 mars kommer 1300 elever i 25 bussar från gymnasieskolor runt om i landet.Nytt för i år är att arrangemanget pågår tre dagar i sträck.
Den 10-12 mars får Uppsala universitet besök av cirka 3500 gymnasielever. Då är det nämligen dags för årets högskoledagar. Första dagen kommer Uppsalaskolorna och den 12 mars kommer 1300 elever i 25 bussar från gymnasieskolor runt om i landet. Nytt för i år är att arrangemanget pågår tre dagar i sträck.
Högskoledagarna vill locka hit studenter, både de som går på gymnasieskolor i Uppsala och de som kommer från övriga delar av Sverige. Den 10 mars är Uppsalaskolorna inplanerade och den 11 och 12 mars är planerade för dem som kommer åkandes till Uppsala.
- Det här är en stor grej och det kommer att märkas både på campusområdena och nere på stan, säger Maria Karlsson, på studerandebyrån vid Uppsala universitet och som varit med och drivit projektet.
För första gången ligger högskoledagarna samlade kring tre dagar. Tidigare var de utsprida under året - med en dag i november, en i februari och en i mars. Under dagen får eleverna höra representanter, många är studenter, berätta om vad just deras program har att erbjuda.
- Vi börjar med programinformation, där varje program presenterar sig och sen blir det ämnesinformation i form av minimässor och föreläsningar. På eftermiddagen får eleverna en chans att besöka nationerna och träffa studenter och höra dem berätta om nationslivet i Uppsala, säger Maria Karlsson.
En programpunkt, som den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vill lyfta fram, är de populärvetenskapliga presentationerna. Då kommer Per Holmgren, känd meterolog och fysiker från Uppsala universitet, att hålla en föreläsning: " Vart är vädret på väg, och vart är världen på väg?".
- Det känns viktigt med kunskap och utbildning, och att den unga generationen inser vikten av utbildning för att hitta nya lösningar på exempelvis klimatfrågan. Jag vill gärna nå ut till den här målgruppen och tycker att det här är ett bra sätt att göra det på, säger Per Holmgren.
Gymnasieeleverna ska under våren bestämma sig för vad de vill läsa, den 15 april ska ansökningarna till högskolor och universitet vara inne.
För mer information, vänligen kontakta:
Maria Karlsson, studerandebyrån, enheten för studie- och karriärvägledning
018-471 18 57, Maria.Karlsson@uadm.uu.se