Religionen tillbaka i nya kläder

Pressmeddelande

Sekulariseringen har inte blivit slutet för religionen. Istället kommer den tillbaka i nya kläder både i Sverige, i Europa och andra delar av världen. Religionens bestående inflytande på samhällslivet står i fokus för en stor forskningskonferens i universitetshuset denna vecka.

Sekulariseringen har inte blivit slutet för religionen. Istället kommer den tillbaka i nya kläder både i Sverige, i Europa och andra delar av världen. Religionens bestående inflytande på samhällslivet står i fokus för en stor forskningskonferens i universitetshuset denna vecka.

Under konferensen avrapporteras tre forskningsprojekt med fokus på religion, välfärd och värderingar. Samtidigt går startskottet går för en tioårig satsning på forskning om religionens nya synlighet i samhällslivet, finansierat med Linnéstöd från Vetenskapsrådet..

- Det nya forskningsprogrammet om religionens inflytande på samhälle, lagstiftning och demokrati är en direkt fortsättning på den forskning om religion och välfärd som Uppsala universitet byggt upp under tio års tid, säger Ninna Edgardh, föreståndare för Centrum för studier av religion och samhälle vid teologiska fakulteten.

- Samtidigt är programmet ett betydande mångvetenskapligt samarbete mellan teologisk och juridisk fakultet vid Uppsala universitet, framhåller Anders Bäckström, som leder programmet.

- En större etnisk och religiös mångfald utmanar den svenska välfärdsmodellen, som byggdes upp när Sverige var långt mer enhetligt. De gamla lösningarna fungerar inte idag. Därför är denna typ av internationellt utbyte viktigt. Här kan erfarenheter och idéer kring religionens roll i människors välfärd brytas mot varandra.

Bredden är stor i programmet. Presentationerna handlar om kyrkornas insatser mot AIDS i södra Afrika, likaväl som kvinnors bemötande på abortkliniker i Italien. Bland annat blir det föredrag om religionens roll i det postkommunistiska och starkt katolska Polen och om muslimsk feminism i Iran.

En av huvudföreläsarna under konferensen, som samlar cirka 150 deltagare, är professor Nancy Ammerman, från universitetet i Boston, som studerat kyrkornas roll som frivilliga hjälporganisationer i USA. Hon kommer att jämföra religionens roll i Europa med situationen i USA, där religionen har en mycket tydligare roll i offentligheten. Frågan är om Europa är på väg åt samma håll, eller om utvecklingen i USA snarare börjar närma sig den europeiska.

Första dagen ägnas framför allt åt avrapportering av ett EU-stött projekt om religion och värderingsfrågor i Europa, medan fredagen och lördagen innehåller forskning från gästande forskare. Fredagen inleds med en paneldiskussion kring de utmaningar världen står inför när det gäller religioners plats i samhället.

Tid och plats: 26-28 mars i Universitetshuset, med plenarföreläsningar i sal X.

Läs hela programmet.

För mer information, kontakta Per Pettersson, tel: 018-56 40 83, per.pettersson@kau.se, Ninna Edgardh, 018-471 93 13, ninna.edgardh@teol.uu.se eller Anders Bäckström, tel: 018-471 21 95, anders.backstrom@teol.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin