Temadag om juridik och vardag

Pressmeddelande

Rättsvetenskapens dag är en temadag som handlar om juridiken i vardagen, vardagen i juridiken och juridik som vetenskap. Rättsvetenskapen och livets innersta är en programpunkt som tar upp teman som: ”Vill vi ha blod på våra lakan? Äktenskapssyn och kulturkrockar” och ”Att bli förälder – en mänsklig rättighet?”.

Rättsvetenskapens dag är en temadag som handlar om juridiken i vardagen, vardagen i juridiken och juridik som vetenskap. Rättsvetenskapen och livets innersta är en programpunkt som tar upp teman som: "Vill vi ha blod på våra lakan? Äktenskapssyn och kulturkrockar" och "Att bli förälder - en mänsklig rättighet?".

Vid den juridiska fakulteten i Uppsala bedrivs forskning på en rad olika områden och den rör allt från övergripande principiella frågor om rättens struktur och funktion till de mest alldagliga aspekterna av en människas liv.

- Rättsregler måste ständigt utvärderas och omformuleras för att tillmötesgå verkligheten. Det gör att juridisk forskning ständigt påverkas av och speglar samhällsförändringar på alla plan, säger Eva Edwardsson, en av initiativtagarna och samordnare av Rättsvetenskapens dag.

Dagen inleds med en presentation av några vardagsnära aspekter av juridiken och på eftermiddagen har man ett program som belyser den juridiska forskningen och tar upp dagsaktuella juridiska frågeställningar.

- Vi har många forskare som arbetar med högaktuella ämnen, som angår många människor. Vi vill visa vad vi ägnar oss åt, både för allmänheten och också det omgivande vetenskapssamhället, säger Eva Edwardsson.

En av eftermiddagens föreläsare är Elisabeth Rynning, professor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet. Hon ska prata om rätt till liv och rätt att dö - om god vård och mänsklig värdighet, och kommer att belysa ämnen som; gränsen mellan nödvändiga vårdinsatser och otillåtet dödande och vilka liv ska sjukvården satsa resurser på att rädda.

- Det här är ett komplicerat område. Det finns många frågor och aldrig något enkelt och entydigt svar när en människas liv inte är värt att upprätthållas, men det måste öppet diskuteras så att de godtagbara principerna för sådana bedömningar blir tydliga för såväl hälso- och sjukvårdspersonal, som befolkningen i övrigt, säger Elisabeth Rynning.

Representanter för media är välkomna att delta i programmet.

Tid och plats: torsdagen den 2 april klockan 9.30 -17.00 i Universitetshuset.

Läs programmet

För mer information, vänligen kontakta:
Eva Edwardsson, juridiska institutionen
018-471 76 62, 073-744 69 86, Eva.Edwardsson@jur.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin