Europa samordnas kring unika biobanker
Pressmeddelande
Det unika material som finns i Europas, och framför allt i Nordens och Sveriges, biobanker, är en guldgruva för medicinsk forskning. För att komma till bästa nytta ska nu informationen samordnas, liksom de etiska och tekniska riktlinjerna kring användningen av bankerna biobankerna.
Det unika material som finns i Europas, och framför allt i Nordens och Sveriges, biobanker, är en guldgruva för medicinsk forskning. För att komma till bästa nytta ska nu informationen samordnas, liksom de etiska och tekniska riktlinjerna kring användningen av bankerna biobankerna.
- Om man ska kunna göra jämförelser mellan studier från olika länder, eller slå samman studier för att få ett riktigt stort underlag, är det nödvändigt att gå till väga på samma sätt vid analyserna, säger Ulf Landegren, professor i molekylär genetik och ansvarig för att samordna de tekniker och reagens som används för att undersöka materialet i biobankerna.
Sverige har ett insamlat biologiskt material som är världsunikt och högintressant för forskare från hela världen. Exempelvis har Uppsala Clinical Research Center, UCR, fantastiska prover för att hitta markörer för bra respektive dålig prognos för hjärtkärlsjukdomar och vid Karolinska Institutet finns ett unikt tvillingregister. Sverige leder två av de arbetsgrupper som ansvarar för den europeiska samordningen - förutom Landegrens grupp leds uppbyggnaden av en gemensam databas av Jan-Eric Litton vid KI.
- Sverige har fördelen att ha personnummer, sjukdomsregister och även husdjursregister och dessutom och en rad eldsjälar som genom åren noggrant upptecknat insamlat biologiskt material i välorganiserade arkiv, säger Ulf Landegren.
Även i Europa finns viktiga biobanker och i syfte att underlätta för forskare att dra nytta av varandras biobanker har EU lyfts fram dem som en forskningsinfrastruktur som är viktig att samordna.
- Men det är en ändlig resurs och därför är det viktigt att materialet används på ett effektivt sätt. Det behövs överblick och gemensamma tekniker som kan utnyttjas för att undersöka flera olika saker i varje prov.
Enligt Ulf Landegren blir biobankerna allt viktigare i takt med att DNA-sekvensering nu blivi billigare. Att det finns färdiga prover ger snabbare svar än om man måste börja samla in prover när forskningsfrågan ställs. Och biobankerna ger dessutom stora kommersiella möjligheter.
- Om man hittar markörer för tidiga sjukdomstecken kan företag utveckla nya läkemedel som kopplas till åtföljande diagnostik, säger Ulf Landegren.
FAKTA Europas samordning av biobanker: Ingår EU:s forskningsstrategi som en av 30 infrastrukturer som ska samordnas på europeisk nivå. Biobankerna ska organiseras i populationsbaserade respektive sjukdomsbaserade databaser, tekniker och reagens samordnas, liksom reglerna för etik, administration och finansiering.
Läs mer om UCR:s verksamhet.
För mer information, kontakta Ulf Landegren, tel: 018-471 49 10, 070-896 26 04, ulf.landegren@genpat.uu.se