Tiselius Award uppmärksammar biokemisk forskning
Pressmeddelande
En ny utmärkelse, Tiselius Award, har inrättats inom biokemi till minnet av en av de forskare som betytt mest för modern biokemisk forskning, professor Arne Tiselius. Den tilldelas forskarna Jerker Porath och Stellan Hjertén och kommer att överlämnas vid Tiseliussymposiet som äger rum 4-6 september i Uppsala.
En ny utmärkelse, Tiselius Award, har inrättats inom biokemi till minnet av en av de forskare som betytt mest för modern biokemisk forskning, professor Arne Tiselius. Den tilldelas forskarna Jerker Porath och Stellan Hjertén och kommer att överlämnas vid Tiseliussymposiet som äger rum 4-6 september i Uppsala.
- Få svenska forskningsinsatser har haft sådant genomslag som Tiselius arbeten. Hans betydelse har fått oförtjänt lite uppmärksamhet, säger Bengt Mannervik, professor i biokemi vid Uppsala universitet och ordförande i kommittén som både utsett pristagarna och arrangerar konferensen.
Arne Tiselius blev1938 den förste innehavaren av Karin och Herbert Jacobssons lärostol vid Uppsala universitet, den första biokemiprofessuren i Sverige. Som elev till nobelpristagaren The Svedberg hade Tiselius 1930 disputerat på en avhandling om den nyutvecklade metoden elektrofores. Med hjälp av denna separationsmetod kunde Tiselius identifiera väldefinierade proteiner i blodserum, vilket renderade honom nobelpriset i kemi 1948. Tiselius och hans medarbetare vid det nyinrättade Institutet för biokemi utvecklade sedan en lång rad metoder för separation och isolering av proteiner, DNA och andra biomolekyler.
De biokemiska separationsmetoder som utvecklades blev världsledande och utnyttjas än idag, inte bara inom biokemin utan inom de flesta molekylära livsvetenskaper. Bland otaliga tillämpningar kan nämnas analys av genstrukturen hos olika organismer inklusive människans arvsmassa. Vid sidan av separationsmetodernas stora värde inom grundläggande forskning har de också lett till industriella applikationer, bland annat utveckling av instrument och separationsmedia, som varit av största betydelse för svenska företag.
Jerker Porath och Stellan Hjertén, som fortfarande är verksam vid institutionen, har vidareutvecklat Tiselius metoder och fortsatt hans forskargärning inom biokemi.
Priset sponsras av GE Healthcare.
Tiseliussymposiet 2009 uppmärksammar den forskning som bedrivits av Arne Tiselius och hans medarbetare vid Uppsala universitet genom att belysa dagens frontlinjer inom biokemisk forskning.
- Sannolikt har alla de världsledande forskare, som inbjudits som föredragshållare, utnyttjat separationsmetoder som kan härledas till Tiselius och hans efterföljare i Uppsala, säger Bengt Mannervik.
Organisationskommittén för konferensen "Second Tiselius Symposium on Horizons in Biochemistry" 3-6 september 2009 består av professor Bengt Mannervik (ordförande), docent Françoise Raffalli-Mathieu och professor Mikael Widersten vid Uppsala universitet
Information och program för konferensen.
För frågor om priset eller programmet, kontakta professor Bengt Mannervik, mobil: 070-375 66 00, bengt.mannervik@biorg.uu.se
För praktiska frågor om konferensen, kontakta Ulla Conti, Akademikonferens, tel: 018-67 15 31, eller 018-67 15 27.