Museum Gustavianum fylls med ny energi
Pressmeddelande
I samband med den internationella, vetenskapliga konferensen om vågkraft och marin strömkraft, som äger rum i Uppsala nästa vecka arrangerar Uppsala universitet en Energidag på Museum Gustavianum den 5 september.
I samband med den internationella, vetenskapliga konferensen om vågkraft och marin strömkraft, som äger rum i Uppsala nästa vecka arrangerar Uppsala universitet en Energidag på Museum Gustavianum den 5 september.
- Vi ville uppmärksamma konferensen och berätta för Uppsalaborna om all den spännande energiforskning som pågår här i Uppsala.
Hur funkar elektricitet och hur kan man hämta el ur havet? Hur hamnar solens energi i våra vägguttag? Sol, vind, vatten och biobränsle är viktiga källor till framtidens energiförsörjning och vid Uppsala universitet och SLU pågår en lång rad forskningsprojekt med den inriktningen. I framtiden är det viktigt att den energi vi använder inte bidrar negativt till klimatförändringarna.
Nästa vecka samlar Uppsala universitets forskare inom vågkraft och marin strömkraft världsexpertisen inom sitt forskningsområde till konferens i Uppsala, och då vill universitetet passa på att dela med sig till Uppsalaborna om vilka möjligheter forskningen öppnar för framtidens energiförsörjning. Forskningsstationer med unga forskare som berättar om spännande energiprojekt, föreläsningar som förklarar och gör det mystiska begripligt. Lekar och experiment för barn i alla åldrar. Det är något av det som bjuds på Museum Gustavinum.
- Mindre barn får bygga fruktbatterier, de större kan bland annat bygga bilar som drivs med solceller, säger Carmen Medina.
Dessutom kommer programansvarig Carla Puglia och tf vd Cecilia Danckwardt-Lillieström och berättar om Energihuset Uppsala AB - ett husprojekt i Uppsala där universiteten, näringsliv och samhälle samverkar för att skapa en gemensam arena med fokus på energifrågor.
Arrangörer är Uppsala universitets Teknat samverkan och dagen utgör en del av det regionala projektet Världsklass Uppsala.
Läs mer om programmet.
Läs mer om konferensen.
För mer information, kontakta Carmen Medina, projektledare vid Teknat samverkan, tel: 018-471 68 13, 070-425 06 43.